AB5to6: OMONOIA

Η Μπιενάλε της Αθήνας, διαρκώς αναστοχαστική απέναντι στον θεσμό των Μπιενάλε, αναπροσαρμόζει την ταυτότητά της και επεκτείνει τη χρονική της διάρκεια. Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, η πέμπτη εκδοχή της Μπιενάλε (2015) ενώνεται με την έκτη (2017). Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: “ΟΜΟΝΟΙΑ”, ένα τολμηρό και πειραματικό εγχείρημα, εγκαινιάζει τις δραστηριότητές της τον Ιούνιο του 2015 και κορυφώνεται τον Απρίλιο του 2017 με την έναρξη της documenta 14.

Ενόψει της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: “ΟΜΟΝΟΙΑ” επικεντρώνεται σε φλέγοντα ζητήματα όπως η ανάδυση της εναλλακτικής οικονομίας, η επιτελεστικότητα του πολιτικού ζητήματος και η θέσπιση ιδρυμάτων που επαναπροσδιορίζουν τα συστήματα δομής καθώς και τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης.

H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: “ΟΜΟΝΟΙΑ” συνεχίζει – μετά την επιτυχημένη τέταρτη εκδοχή της με την AGORA το 2013 – σχηματίζοντας μια επιμελητική ομάδα που αποτελείται από κοινωνικούς φιλόσοφους, πολιτικούς στοχαστές, θεωρητικούς της τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες. Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: “ΟΜΟΝΟΙΑ” προέκυψε ως μια αντίδραση στις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και ως μια ανάγκη να ενεργοποιήσει το κοινό μέσα από την τέχνη και τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: “ΟΜΟΝΟΙΑ” θα αποτελέσει μία διετία δραστηριότητας από το καλοκαίρι του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2017, σε διάφορους χώρους στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Ομόνοια. Στόχος της διετίας αυτής και της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων είναι η εύρεση μίας μόνιμης βάσης για την φιλοξενία του οργανισμού, από όπου θα διεξάγονται οι δραστηριότητές του. Η δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου σε μια περίοδο κρίσης και πολιτιστικής ανασυγκρότησης οδήγησε την Μπιενάλε της Αθήνας στην Ομόνοια και στην επιλογή του πρώην ξενοδοχείου Μπάγκειον ως συμβολικού σημείου αφετηρίας για το ξεδίπλωμα του καλλιτεχνικού της προγράμματος.

Το τετραώροφο διατηρητέο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Έργο του αρχιτέκτονα Ernst Ziller οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα). Το Μπάγκειον βρίσκεται επί της πλατείας Ομονοίας, την παλαιότερη πλατεία της Αθήνας, η οποία ως το 1930 ήταν το κέντρο της κοσμικής ζωής και της εμπορικής κίνησης της πόλης. Το ξενοδοχείο στέγαζε στο υπόγειό του καφενείο-λουκουματζίδικο με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από τον συντηρητισμό της εποχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 το Μπάγκειον μετατρέπεται σε πνευματικό καταφύγιο νεαρών λογοτεχνών (Μήτσος Παπανικολάου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μίνος Ζώτος, Νίκος Σαράβας) και εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαμόρφωσης της νέας λογοτεχνικής γενιάς της περιόδου.

ΣΥΝΑΨΗ 1

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” ξεκίνησε με τη Σύναψη 1, στις 18 Νοεμβρίου 2015,  ένα διετές εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων. Κατά τη διάρκεια της Σύναψης 1 η Μπιενάλε της Αθήνας κατοίκησε την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ένωσε τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες. Με επίκεντρο το άδειο κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας, “σύναψε” συνεργασίες και εξαπλώθηκε σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο Massimiliano Mollona, διακεκριμένος ανθρωπολόγος, Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου είναι ο  Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ”.

ΣΥΝΑΨΗ 2

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA παρουσίασε στη Σύναψη 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου. Η Σύναψη 2 είναι η δεύτερη φάση του διετούς προγράμματος της ΑΒ5to6 και αποτελείται από ένα νέο διεθνές συνέδριο, τη συνέχιση του πειράματος της συγκατοίκησης στο Μπάγκειον και, τέλος, τα εγκαίνια ενός νέου χώρου που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, έναντι της Βαρβακείου Αγοράς.

Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Νέο Rex του Εθνικού Θεάτρου (Πανεπιστημίου 48) και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μπάγκειον (Πλατεία Ομονοίας). Περισσότεροι από 35 διεθνείς θεωρητικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και πολιτιστικοί οργανισμοί επεξεργάζονται τρόπους συνεργασίας επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών από τη σκοπιά και με το βλέμμα του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι ένοικοι του Μπαγκείου, τοπικές ομάδες καλλιτεχνών και ανεξάρτητοι χώροι τέχνης, συνέχισαν την κατοίκηση του πρώην ξενοδοχείου. Σε ένα δεκαήμερο πυκνής και συνεχούς δράσης, οι συμμετέχοντες επιδίωξαν την πραγμάτωση ενός νέου θεσμικού μοντέλου.

Ο χώρος απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στην Μπιενάλε στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Athens Biennale 2015- 2017 OMONOIA με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως το 2017. Στεγάζει πληθώρα καλλιτεχνικών project, συζητήσεων και υπαίθριων προβολών και με αυτόν τον τρόπο συμβάλει καθοριστικά στην κατοίκηση της περιοχής από νέους ανθρώπους.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Massimiliano Mollona

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ιούνιος 2015 – Απρίλιος 2017

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Ομόνοια

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Amalagama Dance Company, Artist Initiative, Φίλιππος Βασιλείου, Brett Bailey, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Beton 7, Κώστας Βούλγαρης, C.A.S.A., Vasyl Cherapanyn, Carabet Chupacabra, Δημήτρης Γκινοσάτης, Vasif Cortun, Θωμάς Διάφας, The Dome Project, Αναστασία Δούκα, Ελληνικές Καλλιτεχνικές Πρωτοβουλίες, Εντός/Εκτός, Fatma Ergkiounker, Ramy Essam, European Alternatives, Exile Room, Geopolitics Group, Tania Hron, Amin Husain, HYLE, Tatiana Ilichenko & Moritz Metzner, Khaled Jarrar, Lamia Joreige, Francesco Kais, Χρήστος Καρακέπελης, Katayoun Karami, Αθανάσιος Καρανικόλας, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Νίκος Κεσσανλής, Γεωργία Κοτρέτσου, Krytyka Polityczna, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Marta Madej, Mriganka Madhukallya, Barbara Marcel, Τζένη Μαρκέτου & The CalArts, Ριλέν Μαρκοπούλου & Εύα Γιαννακοπούλου, Hiroshi McDonald, Hiroshi McDonald Morj, Ιουλία Μέρμηγκα, Alyssa Moxley, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Daniel Mutzel, Marita Muukkonen, Σοφία Ντόνα, Openshowstudio, Yannick Oster, Μαρία-Λουίζα Ουρανού, Playroom, Paul B. Preciado, Laure Prouvost, Neda Razavipour, Residents of Mets Initiative, Oliver Ressler & Dario Assellini, Γεωργία Σαγρή, Sebastian Schafer, Πάνος Σκλαβενίτης, Sound Development City, Raimar Stange, Κατερίνα Στασινοπούλου, Station Athens, Ivor Stodolsky, Joulia Strauss, Rafal Swirek, Kuba Szreder, Theaster Gates, Issa Touma, Transition Group, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Under Construction, Urban Dig Project

ΟΜΑΔΑ

Επικεφαλής Παραγωγής & Διεθνών Προγραμμάτων
Μαριλένα Μπατάλη

Συντονιστές Προγράμματος
Άλκηστη Ευθυμίου
Βανέσσα Μελισσουργάκη
Νεφέλη Μυρωδιά
Κατερίνα Νίκου

Βοηθοί Επιμέλειας
Στέλλα Αγγελίδου
Wasil Schauseil
Ιωάννης Χαλάς

Ομάδα Παραγωγής
Άρτεμις Κοτιώνη
Μάγια Μητρούσια
Γεωργία Νικολογιάννη
Μυρτώ Χρήστου

Στρατηγική Επικοινωνίας
Φοίβος Σακαλής

Γραφείο Τύπου
Φωτεινή Μπάρκα
Ρόδης Σαββάκης

Συντονιστές Επικοινωνίας
Βασιλική Σουλάνη
Μάγδα Τερζίδου

Ομάδα διαχείρισης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
Δημήτρης Αλιμπέρτης
Κωνσταντίνος Μορφάκης
Κωνσταντίνα Παντελή
Αναστάσιος Σαρέλλας
Βασίλεια Χουλίδου

Ομάδα Επικοινωνίας
Δημήτρης Αλιμπέρτης
Εύα Γαλατσάνου
Katie Whittaker
Αναστασία Λάμπογλου
Σιμώνη Νιάρου
Κωνσταντίνα Παντελή
Δάφνη Πασσά
Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος
Βασίλεια Χουλίδου

Γραφιστικός Σχεδιασμός
Studio Christos Lialios

Σχεδιασμός Ιστοσελίδα
Studio Christos Lialios
Στέλλα Μαρκίδη

Συντονιστής Εκθεσιακών Χώρων
Θάνος Κατεργάρης

Οπτικοακουστικός Εξοπλισμός
Πλαίσιο Computers
Γιάννης Μαλατάντης

Εγκατάσταση Έκθεσης
Move Art S.A.

Οπτικοακουστική Καταγραφή
Νύσος Βασιλόπουλος
Δημήτρης Διακουμόπουλος
Θοδωρής Ποπέσκου
Απόστολος Στράντζαλης

Τηλεοπτικά Spot
VICE

Ραδιοφωνικά Spot
Beton 7

Γραφείο Εθελοντών & Πρακτικών Ασκήσεων
Δημήτρης Αλιμπέρτης
Αναστάσιος Σαρέλλας

Σταυρούλα Αγγελάκη
Ελευθερία Αναγνωστοπούλου
Ιωάννα Αρβανίτη
Irene Attanasio
Μαρία Βόλτση
Kilda Gjini
Μαρία Γκούτρα
Εύα Δερμιτζάκη
Αγγελική Διαμάντη
Νικολένα Καλαϊτζάκη
Μαριάδνη Καραχάλιου
Τζίνα Κουβαρά
Όλγα Κουτρουμάνου
Πένυ Κρίκου
Λία Λαζαρίδου
Έλλη Λεβεντάκη
Βασιλική Λέκου
Ζαφείρης Μαγαράκης
Gabriela Marco Martinez
Κωνσταντίνα Μαστροκωστοπούλου
Πολυξένη Μιχαλοπούλου
Νάσια Μπανιά
Νίκος Νικολακάκος
Ελευθερία Ντινοπούλου
Ελένη Παλάτου
Τζωρτζίνα Πανταζοπούλου
Ελένη Παπαϊωάννου
Λίνα Πατμαλή
Μυριάνθη Ρούσσου
Χριστίνα Σκίτσα
Τόνια Στεφανάτου
Μαρία Φραγκούλη
Αδαμαντία Χελιώτη
Ειρήνη Χρανιώτη
Μαργαρίτα Χωματιανού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Απόψεις εγκατάστασης από την 5η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA © Athens Biennale

ΒΙΝΤΕΟ