fbpx

AB4: AGORA

Αν το 2011 ήταν έτος διαμαρτυρίας και ριψοκίνδυνων ονειροπολήσεων, το 2013 απαιτεί να σκεφτούμε επινοητικά και με εποικοδομητική διάθεση. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κορυφώνεται, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας (ΑΒ4) δεν μπορεί παρά να θέσει ένα καίριο ερώτημα: Και τώρα τι;

Ενώ ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (ΑΒ3) επιχείρησε να αναστοχαστεί τη νεότερη ελληνική ιστορία και τις απαρχές της κρίσης, η φετινή Μπιενάλε, ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και στη σκληρή πραγματικότητα της χρεοκοπίας, θέτει σε λειτουργία ένα συνεργατικό μοντέλο για την παραγωγή μιας έκθεσης.

Η απάντηση στο ερώτημα «Και τώρα τι;» ονομάζεται AGORA. Χρησιμοποιώντας το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10, ως κύριο χώρο της, η ΑΒ4 προτείνει την AGORA όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικό σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης. Σε αντίθεση με την εξιδανικευμένη εικόνα της αρχαίας αγοράς, η AGORA φιλοξενεί διαφορετικές και ενίοτε αμφιλεγόμενες θεωρήσεις, στοχεύοντας τόσο στην τέρψη όσο και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Πρόκειται για μια έκθεση που υποδέχεται ταυτόχρονα το καρναβαλικό και το αμφίσημο, το σημαντικό και το ασήμαντο.

Η AGORA εδράζεται στις έννοιες της συνέλευσης και της συνάθροισης. Λειτουργώντας ως ζωντανός οργανισμός αλλά και ως εξαίσιο πτώμα (cadavre exquis), μορφοποιείται μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων και συνεργατικών εκδηλώσεων, περφόρμανς, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, προβολών ταινιών, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην AGORA τα έργα και οι θέσεις προτείνουν ό,τι έχουμε επειγόντως ανάγκη τη δεδομένη στιγμή: μια στάση κριτική και επίκαιρη, έτοιμη να επανεξετάσει παρελθούσες στρατηγικές της τέχνης και της ζωής, να αποδομήσει κυρίαρχους μύθους και να ανακαλύψει καινούριες, λειτουργικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές.

Η ΑΒ4 πραγματοποιείται από μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση. Η AGORA είναι επομένως το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο. Το σημαντικό για τους συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πείραμα είναι το κοινό αίσθημα ευθύνης και η ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.

Τί είναι η AGORA;

Η AGORA δεν είναι μόνο μια έκθεση τέχνης. Ούτε μια απόπειρα για την κατασκευή ενός προκαθορισμένου και αυστηρά σχεδιασμένου event. Η ΑΒ4 είναι η προσπάθεια έκθεσης της διαδικασίας που συνθέτει και παράγει μια έκθεση τέχνης, ταυτόχρονα το Όριο της διαδικασίας και η Αρχή του ανοίγματός της σε αντισυμβατικές προσεγγίσεις ως προς τις παραδοσιακές πρακτικές της επιμέλειας. Η ΑΒ4 είναι ο χώρος και ο χρόνος, το Γεγονός συνάντησης, συνύπαρξης και αναστοχασμού της πολυφωνίας και των αντιφάσεων της κοινωνίας και της έννοιας της συλλογικότητας, ένα εργαλείο για να πραγματευτούμε το κρίσιμο ερώτημα της εποχής μας: “ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;”. Η ΑGORA είναι μια Μηχανή, που παράγει αντανακλάσεις, που λειτουργεί με καύσιμο τις ιδέες και τις απόψεις, που δεν προκαθορίζει το αποτέλεσμα αλλά αναδεικνύει τις λειτουργίες και τις εκφάνσεις της συλλογικής της χρήσης. Η ΑGORA είναι η Ερώτηση χωρίς τις απαντήσεις, η Αποτυχία και ο Θρίαμβος του συλλογικού μας πειράματος.
 
Μέσα από μια συμμετοχική και συλλογική προσπάθεια επιμέλειας των έργων τέχνης, των παράλληλων εκδηλώσεων αλλά και των ανοιχτών σε παρεμβάσεις του κοινού διαδικασιών παραγωγής νοήματος και περιεχομένου, η ομάδα της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας φιλοδοξεί να προσφέρει την έκθεση ως βήμα έκφρασης και αντανάκλασης της πραγματικότητας, όπως τη βιώνει το κοινό και όχι αποκλειστικά οι συντελεστές και οι καλλιτέχνες, να φέρει την τέχνη απέναντι στο φυσικό της όριο που δεν είναι κάτι λιγότερο από την κοινωνία που την περιβάλλει και συγκροτεί τη συνθήκη της ύπαρξης της. Εδώ, η συμμετοχή είναι εξίσου σημαντική με όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί, σχεδιάζονται και παρουσιάζονται. Η AGORA είστε εσείς και εμείς, ο κοινός μας τόπος. Μην την επισκέπτεστε, ζήστε την.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

29 Σεπτεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2013

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους
CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος

ΑΦΙΣΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ABROAD, David Adler, Ανέστης Αζάς, AGORA Κύκλος, Abbas Akhavan, Γιάννα Ανδρεάδη, Δημήτρης Αντωνίου, Αξία, Arbit City Group*, Art & Economics Group (Tanja Ostojic, Dimitri Kleiner, David Rych), Artbank, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Bertille Bak, Erica Baum, Bernd & Hilla Becher, Dave Beech, Matei Bejenaru*, Βασίλης Βλασταράς, Blitz, Iain Boal, Irina Botea, Tania Bruguera, Campus Novel, Charley Case, Giuseppe Chico & Barbara Matijević, Φωτεινή Γουσέτη και Ταξιδευτές Πολιτισμού, Neil Cummings, Dashndem, Anthony Davis, Design 99*, Δημιουργικές Εναλλακτικές Προτάσεις για Έξοδο από τη Χρεοκοπία, Sam Durant, Economic Forum, Η Ελληνική «Ιδιαιτερότητα» και Ευρωπαϊκή «Κανονικότητα», Charles Esche, Event as Process, Fallen Fruit*, Heiner Flessbeck, Rainer Ganahl*, Nikolaus Gansterer & Emma Cocker, Fernando Garcia-Dory, Bruce Gilbert and BAW, Grupo Etcetera, Nuria Güell, Severin Guelpa, Jan Peter Hammer, Paul Handley, David Harvey, It Takes Two to Tango, Γιώτα Ιωαννίδου*, Nazima Kadir, Γιάννης Καλαϊτζής, Valentina Karga & Pieterjan Grandry, Gareth Kennedy & Sarah Browne, Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Μουσικής Ραδιουργίας, Soo-Young Kim, Anja Kirschner & David Panos, Anna Kleberg, Ika Knezevic*, Μαρία Κόντη, Ζήσης Κοτιώνης*, Χρυσάνθη Κουμιανάκη*, Gabriel Kuri, Kyklos Ensemble, Mara Maglione, Gosalyn Mallard, Paolo Manasse, Τζένη Μαρκέτου, Gabriel Mascaro, Οι μη Σοβαρές Διαλέξεις, Κωνσταντίνος Μίχος, Μανώλης Μπαμπούσης, Ο Νέος Παρθενώνας, Never the Same, Vladimir Nikolic, Νομαδική Κουζίνα / Σχεδία, Δημήτρης Ντοκατζής, Navid Nuur, Ζάφος Ξαγοράρης*, OKK Actiongroup, Boris Ondreicka, Geof Oppenheimer, Γεωργία Παΐζη, Γιώργος Παπαδάκης, Πάνος Παπαδόπουλος*, Ηλίας Παπαϊωάνου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ester Partegàs, Pil & Galia Kollectiv, Adrian Piper, Αντώνης Πίττας, Vito Polito, Sally Potter, Thomas Poulsen / FOS, Pre-Institutional Critique Workshop, Θοδωρής Προδρομίδης*, Anja Puntari, Qualia, Radio Materiality, Ραϋμόνδος, Gene Ray, Lucrezia Reichlin, Steve Reinke, Oliver Ressler, Ρόμβος, Juan Carlos Romero, Frances Ruane, Salinas / Bergman, Salon de Vortex, Σε Θέλω σα Χώρα, Marinella Senatore, Laurie Simmons, Roman Signer, Πάνος Σκλαβενίτης, Deb Sokolow, Άσπα Στασινοπούλου, Γιάννης Σταυρακάκης, Hito Steyerl, Το Συμβάν ως Διαδικασία, Superstudio, Amund Sjøllie Sveen, Η Τέχνη ως Συντελεστής Αλλαγής, Πέτρος Τουλούδης*, Νίκος Τρανός, Λουκάς Τσούκαλης, Κώστας Τσώλης, Υπονομευτική Κατάφαση και Υπερταύτιση, Vital Space, ΦΥΤΑ*, Peter Watkins, Wooloo, Mi You & Lisa Bensel, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Κατερίνα Χρηστίδη*

*15 πρεμιέρες / νέες παραγωγές

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Την 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA επιμελήθηκε παρήγαγε και πραγματοποίησε η ακόλουθη πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργικής παραγωγής: 

Πολίνα Αγαπάκη, David Adler, Madeleine Amsler, Αννίτα Αποστολάκη, Θάλεια Γελαδάκη, Viviana Checchia, Χρήστος Δημολίκας, Θάνος Ελευθεράκος, Charles Esche, Άλκηστη Ευθυμίου, Δέσποινα Ζευκιλή, Zoë Gray, Brian Holmes, Ντόση Ιορδανίδου, Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη, Ξένια Καλπακτσόγλου, Ελπίδα Καραμπά, Ζαφείρης Καραμπάσης, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φαίη Κουτζούκου, Μελίνα Λεγάκη, Αντώνης Λύρας, Σήλα Μαθιουδάκη, Χριστόφορος Μαρίνος, Μαριλένα Μπατάλη, Κατερίνα Νίκου, Γαλήνη Νόττι, Αλέξανδρος Νούσιας, Christian Oxenius, Μαίρη Παλμούτσου, Θέμης Παπαδημόπουλος, Γιώργος Παπαναγιώτου, Πάνος Παπαναγιώτου, Ηλίας Παρασκευόπουλος, Ελεάννα Ποντικάκη, Stephanie Smith, Γλυκερία Σταθοπούλου, Κατερίνα Σταυρούλα, Κωστής Σταφυλάκης, Νίκη Σωτηροπούλου, Κατερίνα Τσέλου, Νίκη Τσιάντη, Εβίτα Τσοκάντα, Κώστας Χριστόπουλος, Poka-Yio

ΟΜΑΔΑ

Συντονιστές

Άλκηστη Ευθυμίου

Ελεάννα Ποντικάκη

Κατερίνα Τσέλου

Νίκη Τσιάντη

Βοηθοί παραγωγής

Αννίτα Αποστολάκη

Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη

Μυρτώ Κατσιμίχα

Ασκούμενοι ομάδας παραγωγής

Πάνος Γιαννικόπουλος

Κατερίνα Γναφάκη

Μαριάννα Κατσαούνη

Αναστασία Μανιουδάκη

Τατιάνα May-Καλλέργη

Χριστίνα Πετκοπούλου

Γεωργία Τσαμπούκα

Δέσποινα Χαϊτίδη

Διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων

Μαριλένα Μπατάλη

Υπεύθυνη εκθεσιακών χώρων

Άλκηστις Δημάκη

Οπτικοακουστική εγκατάσταση έκθεσης

sysma

Φωτισμός έκθεσης

Σάββας Χαραλαμπίδης

Μεταφορές & ανάρτηση έργων τέχνης

Move Art

Ασφάλιση έργων τέχνης

Allrisk Insurance Brokers

Καραβίας & Συνεργάτες Ε.Π.Ε., Ανταποκριτές LLOYD’s

Γραφείο εθελοντών

Ευτυχία Περιβολάρη

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Μιχόπουλος Ι. & Χ. Ο.Ε.

Νομικές υπηρεσίες

Αντώνης Σηφάκης

Λογιστικές υπηρεσίες

Μάρω Στεροδήμα

Σχεδιασμός επικοινωνίας

theSwitch

Ζαφείρης Καραμπάσης

Κατερίνα Σταυρούλα

Ασκούμενοι ομάδας επικοινωνίας

Δημήτρης Αλιμπέρτης

Στάθης Δογάνης

Μαριάννα Κατσαούνη

Ελβίρα Κριθάρη

Παναγιώτα Κυβέλου

Σήλα Μαθιουδάκη

Ράνια Μουζακίτη

Ζωή Μπουκουβάλα

Αγγελική Ραμπαούνη

Βασιλική Σουλάνη

Δημόσιες σχέσεις

One Team

Πολίνα Αγαπάκη

Βάγια Σκανδάλη

Γραφείο Τύπου

Κατερίνα Σταυρούλα

Social Media

Ζαφείρης Καραμπάσης

Γραφιστικός σχεδιασμός

Μαίρη Παλμούτσου

Πάνος Παπαναγιώτου

Σάκης Στριτσίδης

Σχεδιασμός ιστοσελίδας

Θάνος Ελευθεράκος

Αντώνης Λύρας

Πάνος Παπαναγιώτου

Τηλεοπτικό & ραδιοφωνικό σποτ και καταγραφή εκθέσεων

White Room

Χρήστος Δημολίκας

Συντονιστής

Χριστόφορος Μαρίνος

Ομάδα υλοποίησης

David Adler

Madeleine Amsler

Αννίτα Αποστολάκη

Dave Beech

Viviana Checchia

T.J. Clark

Charles Esche

Άλκηστη Ευθυμίου

Ιάσων Δεμοίρος

Δέσποινα Ζευκιλή

Pascal Gielen

Brian Holmes

Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη

Πατρίτσια Καλαφατά

Ξένια Καλπακτσόγλου

Ελπίδα Καραμπά

Ζαφείρης Καραμπάσης

Μυρτώ Κατσιμίχα

Χριστόφορος Μαρίνος

Τώνης Μόζερ

Μαριάνα Μπίστη

Κατερίνα Νίκου

Γαλήνη Νόττι

Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου

Γιώργος Παπαναγιώτου

Ηλίας Παρασκευόπουλος

Poka-Yio

John Roberts

Dieter Roelstraete

Μαρία Σκαμάγκα

Stephanie Smith

Daniel Spaulding

Γλυκερία Σταθοπούλου

Κατερίνα Σταυρούλα

Κωστής Σταφυλάκης

Σάκης Στριτσίδης

Nato Thompson

Κατερίνα Τσέλου

Ελευθερία Τσίτσα

Εβίτα Τσοκάντα

C. Derick Varn

Marion von Osten

Γιάννης Χαμηλάκης

Κώστας Χριστόπουλος

Εκτύπωση

Πλέτσας – Κάρδαρη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφίες © Μαριάνα Μπίστη

ΒΙΝΤΕΟ