AB4: AGORA

Αν το 2011 ήταν έτος διαμαρτυρίας και ριψοκίνδυνων ονειροπολήσεων, το 2013 απαιτεί να σκεφτούμε επινοητικά και με εποικοδομητική διάθεση. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κορυφώνεται, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας (ΑΒ4) δεν μπορεί παρά να θέσει ένα καίριο ερώτημα: Και τώρα τι;

Ενώ ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (ΑΒ3) επιχείρησε να αναστοχαστεί τη νεότερη ελληνική ιστορία και τις απαρχές της κρίσης, η φετινή Μπιενάλε, ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και στη σκληρή πραγματικότητα της χρεοκοπίας, θέτει σε λειτουργία ένα συνεργατικό μοντέλο για την παραγωγή μιας έκθεσης.

Η απάντηση στο ερώτημα «Και τώρα τι;» ονομάζεται AGORA. Χρησιμοποιώντας το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10, ως κύριο χώρο της, η ΑΒ4 προτείνει την AGORA όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικό σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης. Σε αντίθεση με την εξιδανικευμένη εικόνα της αρχαίας αγοράς, η AGORA φιλοξενεί διαφορετικές και ενίοτε αμφιλεγόμενες θεωρήσεις, στοχεύοντας τόσο στην τέρψη όσο και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Πρόκειται για μια έκθεση που υποδέχεται ταυτόχρονα το καρναβαλικό και το αμφίσημο, το σημαντικό και το ασήμαντο.

Η AGORA εδράζεται στις έννοιες της συνέλευσης και της συνάθροισης. Λειτουργώντας ως ζωντανός οργανισμός αλλά και ως εξαίσιο πτώμα (cadavre exquis), μορφοποιείται μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων και συνεργατικών εκδηλώσεων, περφόρμανς, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, προβολών ταινιών, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην AGORA τα έργα και οι θέσεις προτείνουν ό,τι έχουμε επειγόντως ανάγκη τη δεδομένη στιγμή: μια στάση κριτική και επίκαιρη, έτοιμη να επανεξετάσει παρελθούσες στρατηγικές της τέχνης και της ζωής, να αποδομήσει κυρίαρχους μύθους και να ανακαλύψει καινούριες, λειτουργικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές.

Η ΑΒ4 πραγματοποιείται από μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση. Η AGORA είναι επομένως το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο. Το σημαντικό για τους συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πείραμα είναι το κοινό αίσθημα ευθύνης και η ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.

Τι είναι η AGORA;

Η AGORA δεν είναι μόνο μια έκθεση τέχνης. Ούτε μια απόπειρα για την κατασκευή ενός προκαθορισμένου και αυστηρά σχεδιασμένου event. Η ΑΒ4 είναι η προσπάθεια έκθεσης της διαδικασίας που συνθέτει και παράγει μια έκθεση τέχνης, ταυτόχρονα το Όριο της διαδικασίας και η Αρχή του ανοίγματός της σε αντισυμβατικές προσεγγίσεις ως προς τις παραδοσιακές πρακτικές της επιμέλειας. Η ΑΒ4 είναι ο χώρος και ο χρόνος, το Γεγονός συνάντησης, συνύπαρξης και αναστοχασμού της πολυφωνίας και των αντιφάσεων της κοινωνίας και της έννοιας της συλλογικότητας, ένα εργαλείο για να πραγματευτούμε το κρίσιμο ερώτημα της εποχής μας: “ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;”. Η ΑGORA είναι μια Μηχανή, που παράγει αντανακλάσεις, που λειτουργεί με καύσιμο τις ιδέες και τις απόψεις, που δεν προκαθορίζει το αποτέλεσμα αλλά αναδεικνύει τις λειτουργίες και τις εκφάνσεις της συλλογικής της χρήσης. Η ΑGORA είναι η Ερώτηση χωρίς τις απαντήσεις, η Αποτυχία και ο Θρίαμβος του συλλογικού μας πειράματος.

Μέσα από μια συμμετοχική και συλλογική προσπάθεια επιμέλειας των έργων τέχνης, των παράλληλων εκδηλώσεων αλλά και των ανοιχτών σε παρεμβάσεις του κοινού διαδικασιών παραγωγής νοήματος και περιεχομένου, η ομάδα της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας φιλοδοξεί να προσφέρει την έκθεση ως βήμα έκφρασης και αντανάκλασης της πραγματικότητας, όπως τη βιώνει το κοινό και όχι αποκλειστικά οι συντελεστές και οι καλλιτέχνες, να φέρει την τέχνη απέναντι στο φυσικό της όριο που δεν είναι κάτι λιγότερο από την κοινωνία που την περιβάλλει και συγκροτεί τη συνθήκη της ύπαρξης της. Εδώ, η συμμετοχή είναι εξίσου σημαντική με όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί, σχεδιάζονται και παρουσιάζονται. Η AGORA είστε εσείς και εμείς, ο κοινός μας τόπος. Μην την επισκέπτεστε, ζήστε την.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Την 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA επιμελήθηκε παρήγαγε και πραγματοποίησε η ακόλουθη πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργικής παραγωγής:

Πολίνα Αγαπάκη, David Adler, Madeleine Amsler, Αννίτα Αποστολάκη, Θάλεια Γελαδάκη, Viviana Checchia, Χρήστος Δημολίκας, Θάνος Ελευθεράκος, Charles Esche, Άλκηστη Ευθυμίου, Δέσποινα Ζευκιλή, Zoë Gray, Brian Holmes, Ντόση Ιορδανίδου, Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη, Ξένια Καλπακτσόγλου, Ελπίδα Καραμπά, Ζαφείρης Καραμπάσης, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φαίη Κουτζούκου, Μελίνα Λεγάκη, Αντώνης Λύρας, Σήλα Μαθιουδάκη, Χριστόφορος Μαρίνος, Μαριλένα Μπατάλη, Κατερίνα Νίκου, Γαλήνη Νόττι, Αλέξανδρος Νούσιας, Christian Oxenius, Μαίρη Παλμούτσου, Θέμης Παπαδημόπουλος, Γιώργος Παπαναγιώτου, Πάνος Παπαναγιώτου, Ηλίας Παρασκευόπουλος, Ελεάννα Ποντικάκη, Stephanie Smith, Γλυκερία Σταθοπούλου, Κατερίνα Σταυρούλα, Κωστής Σταφυλάκης, Νίκη Σωτηροπούλου, Κατερίνα Τσέλου, Νίκη Τσιάντη, Εβίτα Τσοκάντα, Κώστας Χριστόπουλος, Poka-Yio

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
29 Σεπτεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 10
CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος και Απελλού 2

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
ABROAD, David Adler, Ανέστης Αζάς, AGORA Κύκλος, Abbas Akhavan, Γιάννα Ανδρεάδη, Δημήτρης Αντωνίου, Αξία, Arbit City Group*, Art & Economics Group (Tanja Ostojic, Dimitri Kleiner, David Rych), Artbank, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Bertille Bak, Erica Baum, Bernd & Hilla Becher, Dave Beech, Matei Bejenaru*, Βασίλης Βλασταράς, Blitz, Iain Boal, Irina Botea, Tania Bruguera, Campus Novel, Charley Case, Giuseppe Chico & Barbara Matijević, Φωτεινή Γουσέτη και Ταξιδευτές Πολιτισμού, Neil Cummings, Dashndem, Anthony Davis, Design 99*, Δημιουργικές Εναλλακτικές Προτάσεις για Έξοδο από τη Χρεοκοπία, Sam Durant, Economic Forum, Η Ελληνική «Ιδιαιτερότητα» και Ευρωπαϊκή «Κανονικότητα», Charles Esche, Event as Process, Fallen Fruit*, Heiner Flessbeck, Rainer Ganahl*, Nikolaus Gansterer & Emma Cocker, Fernando Garcia-Dory, Bruce Gilbert and BAW, Grupo Etcetera, Nuria Güell, Severin Guelpa, Jan Peter Hammer, Paul Handley, David Harvey, It Takes Two to Tango, Γιώτα Ιωαννίδου*, Nazima Kadir, Γιάννης Καλαϊτζής, Valentina Karga & Pieterjan Grandry, Gareth Kennedy & Sarah Browne, Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Μουσικής Ραδιουργίας, Soo-Young Kim, Anja Kirschner & David Panos, Anna Kleberg, Ika Knezevic*, Μαρία Κόντη, Ζήσης Κοτιώνης*, Χρυσάνθη Κουμιανάκη*, Gabriel Kuri, Kyklos Ensemble, Mara Maglione, Gosalyn Mallard, Paolo Manasse, Τζένη Μαρκέτου, Gabriel Mascaro, Οι μη Σοβαρές Διαλέξεις, Κωνσταντίνος Μίχος, Μανώλης Μπαμπούσης, Ο Νέος Παρθενώνας, Never the Same, Vladimir Nikolic, Νομαδική Κουζίνα / Σχεδία, Δημήτρης Ντοκατζής, Navid Nuur, Ζάφος Ξαγοράρης*, OKK Actiongroup, Boris Ondreicka, Geof Oppenheimer, Γεωργία Παΐζη, Γιώργος Παπαδάκης, Πάνος Παπαδόπουλος*, Ηλίας Παπαϊωάνου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ester Partegàs, Pil & Galia Kollectiv, Adrian Piper, Αντώνης Πίττας, Vito Polito, Sally Potter, Thomas Poulsen / FOS, Pre-Institutional Critique Workshop, Θοδωρής Προδρομίδης*, Anja Puntari, Qualia, Radio Materiality, Ραϋμόνδος, Gene Ray, Lucrezia Reichlin, Steve Reinke, Oliver Ressler, Ρόμβος, Juan Carlos Romero, Frances Ruane, Salinas / Bergman, Salon de Vortex, Σε Θέλω σα Χώρα, Marinella Senatore, Laurie Simmons, Roman Signer, Πάνος Σκλαβενίτης, Deb Sokolow, Άσπα Στασινοπούλου, Γιάννης Σταυρακάκης, Hito Steyerl, Το Συμβάν ως Διαδικασία, Superstudio, Amund Sjøllie Sveen, Η Τέχνη ως Συντελεστής Αλλαγής, Πέτρος Τουλούδης*, Νίκος Τρανός, Λουκάς Τσούκαλης, Κώστας Τσώλης, Υπονομευτική Κατάφαση και Υπερταύτιση, Vital Space, ΦΥΤΑ*, Peter Watkins, Wooloo, Mi You & Lisa Bensel, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Κατερίνα Χρηστίδη*

*15 πρεμιέρες / νέες παραγωγές

ΟΜΑΔΑ

Συντονιστές
Άλκηστη Ευθυμίου
Ελεάννα Ποντικάκη
Κατερίνα Τσέλου
Νίκη Τσιάντη

Βοηθοί παραγωγής
Αννίτα Αποστολάκη
Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη
Μυρτώ Κατσιμίχα

Ασκούμενοι ομάδας παραγωγής
Πάνος Γιαννικόπουλος
Κατερίνα Γναφάκη
Μαριάννα Κατσαούνη
Αναστασία Μανιουδάκη
Τατιάνα May-Καλλέργη
Χριστίνα Πετκοπούλου
Γεωργία Τσαμπούκα
Δέσποινα Χαϊτίδη

Διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων
Μαριλένα Μπατάλη

Υπεύθυνη εκθεσιακών χώρων
Άλκηστις Δημάκη

Οπτικοακουστική εγκατάσταση έκθεσης
sysma

Φωτισμός έκθεσης
Σάββας Χαραλαμπίδης

Μεταφορές & ανάρτηση έργων τέχνης
Move Art

Ασφάλιση έργων τέχνης
Allrisk Insurance Brokers
Καραβίας & Συνεργάτες Ε.Π.Ε., Ανταποκριτές LLOYD’s

Σχεδιασμός επικοινωνίας
theSwitch
Ζαφείρης Καραμπάσης
Κατερίνα Σταυρούλα

Ασκούμενοι ομάδας επικοινωνίας
Δημήτρης Αλιμπέρτης
Στάθης Δογάνης
Μαριάννα Κατσαούνη
Ελβίρα Κριθάρη
Παναγιώτα Κυβέλου
Σήλα Μαθιουδάκη
Ράνια Μουζακίτη
Ζωή Μπουκουβάλα
Αγγελική Ραμπαούνη
Βασιλική Σουλάνη

Δημόσιες σχέσεις
One Team
Πολίνα Αγαπάκη
Βάγια Σκανδάλη

Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Σταυρούλα

Social Media
Ζαφείρης Καραμπάσης

Γραφιστικός σχεδιασμός
Μαίρη Παλμούτσου
Πάνος Παπαναγιώτου
Σάκης Στριτσίδης

Σχεδιασμός ιστοσελίδας
Θάνος Ελευθεράκος
Αντώνης Λύρας
Πάνος Παπαναγιώτου

Τηλεοπτικό & ραδιοφωνικό σποτ και καταγραφή εκθέσεων
White Room
Χρήστος Δημολίκας

Γραφείο εθελοντών
Ευτυχία Περιβολάρη

Συμβουλευτικές υπηρεσίες
Μιχόπουλος Ι. & Χ. Ο.Ε.

Νομικές υπηρεσίες
Αντώνης Σηφάκης

Λογιστικές υπηρεσίες
Μάρω Στεροδήμα

Συντονιστής
Χριστόφορος Μαρίνος

Ομάδα υλοποίησης
David Adler
Madeleine Amsler
Αννίτα Αποστολάκη
Dave Beech
Viviana Checchia
T.J. Clark
Charles Esche
Άλκηστη Ευθυμίου
Ιάσων Δεμοίρος
Δέσποινα Ζευκιλή
Pascal Gielen
Brian Holmes
Ηλέκτρα Καλαϊτζάκη
Πατρίτσια Καλαφατά
Ξένια Καλπακτσόγλου
Ελπίδα Καραμπά
Ζαφείρης Καραμπάσης
Μυρτώ Κατσιμίχα
Χριστόφορος Μαρίνος
Τώνης Μόζερ
Μαριάνα Μπίστη
Κατερίνα Νίκου
Γαλήνη Νόττι
Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου
Γιώργος Παπαναγιώτου
Ηλίας Παρασκευόπουλος
Poka-Yio
John Roberts
Dieter Roelstraete
Μαρία Σκαμάγκα
Stephanie Smith
Daniel Spaulding
Γλυκερία Σταθοπούλου
Κατερίνα Σταυρούλα
Κωστής Σταφυλάκης
Σάκης Στριτσίδης
Nato Thompson
Κατερίνα Τσέλου
Ελευθερία Τσίτσα
Εβίτα Τσοκάντα
C. Derick Varn
Marion von Osten
Γιάννης Χαμηλάκης
Κώστας Χριστόπουλος

Εκτύπωση
Πλέτσας – Κάρδαρη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Απόψεις εγκατάστασης από την 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA © Athens Biennale

ΒΙΝΤΕΟ