Tres Bienn ονομάζεται η συνάντηση τριών μπιενάλε σύγχρονης τέχνης οι οποίες θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο του 2007: της Μπιενάλε της Αθήνας, της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης και της Μπιενάλε της Λυών.

Το Tres Bienn αντικατοπτρίζει την θέληση για συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των τριών διοργανώσεων: ανταλλαγή καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχεδίων, ανάπτυξη πολιτιστικής ανταλλαγής, κοινή επικοινωνιακή οπτική και πολιτική.

Το 2007 το Tres Bienn θα θέσει σε εφαρμογή καλλιτεχνικές συμπράξεις, συνεργασίες, κοινά τουριστικά πακέτα και προωθητικές δραστηριότητες στην Μπιενάλε της Βενετίας, την Art Basel και την Documenta.

 

1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Destroy Athens

10 Σεπτεμβρίου – 18 Νοεμβρίου 2007
Προεγκαίνια: 9 Σεπτεμβρίου 2007

Επιμελητές: Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος

Κύριος χώρος: Τεχνόπολις

Στόχος της έκθεσης Destroy Athens είναι να επιτεθεί στα στερεότυπα. Είναι μία απόπειρα αμφισβήτησης των τρόπων με τους οποίους  οι ταυτότητες και οι συμπεριφορές καθορίζονται μέσω των στερεοτυπικών περιγραφών. Η έκθεση προσκαλεί τους καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν την αιρετική αντιμετώπιση του οικουμενικού και διαχρονικού συμβόλου της Αθήνας ως πρόσχημα ή ως μεταφορά για την διεκδίκηση του αυτοπροσδιορισμού.

Επικοινωνία:
T: +30 210 5232222
E: contact@athensbiennial.org
www.athensbiennial.org

 

10η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Not Only Possible, But Also Necessary: Optimism in the Age of Global War

8 Σεπτεμβρίου – 4 Νοεμβρίου 2007
Προεγκαίνια: 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2007

Επιμελητής: Hou Hanru

Χώροι: Antrepo No: 3, AKM – Ataturk Cultural Centre, IMC – Istanbul Textile Trades’ Market, santralistanbul

Η 10η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης δεν θα είναι μία παραδοσιακή θεματική έκθεση αλλά θα δώσει έμφαση στην καλλιτεχνική παραγωγή που βασίζεται στην συλλογική νοημοσύνη και την ζωτική διαδικασία διαπραγμάτευσης με φυσικές τοποθεσίες. Η Mπιενάλε θα εστιάσει σε αστικά ζητήματα και στην αρχιτεκτονική πραγματικότητα ως μέσο έκθεσης διαφορετικών πολιτιστικών πλαισίων και καλλιτεχνικών οραμάτων αναφορικά με τις περίπλοκες και πολυποίκιλες φόρμες  του μοντερνισμού.

Επικοινωνία:
T: +90 (212) 334 07 59
E: ist.biennial@iksv.org
www.iksv.org/bienal

Τύπος και διαπιστεύσεις:
Ustungel Inanc (Mr.)
E: uninanc@iksv.org

 

9η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΛΥΩΝ

00s, The history of a decade that has not yet been named

19 Σεπτεμβρίου 2007 – 6 Ιανουαρίου 2008
Προεγκαίνια: 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2007

Επιμελητές: Stephanie Moisdon & Hans Ulricht Obrist
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Thierry Raspail

Χώροι: La Sucrière, Institute of Contemporary art of Villeurbanne, Museum of Contemporary Art of Lyon, Fondation Bullukian

Το θέμα της 9ης Μπιενάλε της Λυών είναι ένα βιβλίο ιστορίας γραμμένο από έναν αριθμό ανθρώπων. Η ιστορία μίας δεκαετίας που δεν έχει ακόμα ονομαστεί, ενός παρόντος που συνεχώς καταφθάνει…

Το θέμα είναι δομημένο σαν ένα μεγάλο παιχνίδι, στο οποίο 60 " παίκτες" από όλον τον κόσμο καλούνται να καλέσουν έναν βασικό καλλιτέχνη της δεκαετίας αυτής. Ο απώτερος σκοπός του παιχνιδιού, το οποίο ορίζεται από την πρόσκληση, είναι να παράγει ένα αυθεντικό τοπίο και να δημιουργήσει ένα πρωτογενές υλικό από την αρχαιολογία του παρόντος.

Επικοινωνία: Nicolas Garait
T: +33 4 72 07 41 41
E: pros@biennale-de-lyon.org
www.biennale-de-lyon.org

 

Tres Bienn: Εκδηλώσεις & δραστηριότητες

Οι επιμελητές των Μπιενάλε της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και της Λυών πραγματοποίησαν από κοινού μια δημόσια παρουσίαση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 52ης Μπιενάλε της Βενετίας. Στη συζήτηση, με τίτλο "Η Μπιενάλε πέθανε. Ζήτω η Μπιενάλε" και συντονιστή τον Rafal Niemojewski, συμμετείχαν οι Poka-Yio & Αυγουστίνος Ζενάκος (συνεπιμελητές, με την Ξένια Καλπακτσόγλου, 1η Μπιενάλε της Αθήνας), Hou Hanru (επιμελητής, 10η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης) και Hans Ulrich Obrist & Stephanie Moisdon (επιμελητές, 9η Μπιενάλε της Λυών). Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου, στο Teatro Piccolo Arsenale.

Οι Μπιενάλε της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και της Λυών δεξιώθηκαν από κοινού τους στενούς τους φίλους σε ένα 'tres bienn' καράβι στη Βενετία στις 7 Ιουνίου 2007, στην ακτή St Elena, κοντά στα Giardini. Όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προοπτικές της συνεργασίας των τριών μπιενάλε και να γιορτάσουν μαζί με τους διοργανωτές και τους επιμελητές την εκκίνηση αυτής της πρωτοβουλίας.