english

 
 

                                                                

 
 
 
   
 
3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
23 Οκτωβρίου – 11 Δεκεμβρίου

Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ έχει σχεδιαστεί ως το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με την έκθεση DESTROY ATHENS 2007 και συνεχίστηκε με την έκθεση HEAVEN 2009. Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του Walter Benjamin και από το ομώνυμο βιβλίο του «Μονόδρομος» (1928). Την έκθεση έχουν επιμεληθεί ο Nicolas Bourriaud και οι Χ&Υ (Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka-Yio, συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας). Πρόκειται για μια αφήγηση που εκτυλίσσεται σε μια σειρά από ιστορικά κτίρια της Αθήνας και συνιστά έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ του Μικρού Πρίγκιπα και του Walter Benjamin. Καθώς ο διανοούμενος αποχωρεί ηττημένος μπροστά στον ζόφο της σημερινής πραγματικότητας, ο Μικρός Πρίγκιπας θέτει συνεχώς ερωτήματα με την αφοπλιστική αθωότητα ενός μικρού παιδιού.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ πραγματοποιείται παρά την Κρίση που έχει διαβρώσει την ελληνική καθημερινότητα. Διοργανώνεται εν μέσω μιας έκτακτης συνθήκης, χάρη στην ουσιαστική συμβολή όλων των συμμετεχόντων και συνθέτει τα ετερόκλητα κομμάτια μιας αναζήτησης που απευθύνεται στο «εδώ» και στο «τώρα». Παράλληλα, αμφισβητεί ιστορικές αφηγήσεις οι οποίες έχουν λειτουργήσει ως προτάγματα της ελληνικής κοινωνικοπολιτικής και αισθητικής ταυτότητας και οδήγησαν στην αέναη αιώρηση της χώρας ανάμεσα στο «πριν» (παράδοση) και στο «μετά» (εκσυγχρονισμός). Η Αθήνα καταγράφεται και προβάλλεται ως μια εμβληματική πόλη, ενώ σήμερα αποτελεί το επίκεντρο των αναταράξεων στην Ελλάδα, ένα πεδίο μαζικών διαδηλώσεων και δημόσιων συζητήσεων.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ απευθύνεται και δίνει έμφαση σε ποικίλες δομές (εθνικές, ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κτλ.) και στην «κοινωνιολογία των οργανισμών», η οποία υπογραμμίζεται από την επιλογή των εκθεσιακών χώρων. Τα κτίρια της φετινής Μπιενάλε είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της: η Διπλάρειος Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου είναι μια ιστορική Βιοτεχνική Εταιρεία η οποία λειτούργησε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα. Ένα συμβολικό αλλά παραμελημένο κτίριο που βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ανοίγει για το κοινό, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κατά τη διάρκεια της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας η Διπλάρειος Σχολή μετατρέπεται σε έναν διεθνή κόμβο που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης του ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ, όπως επίσης και ένα εκτενές πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, εργαστηρίων και ομιλιών, με στόχο τη δημιουργία μίας πολιτικής στιγμής παρά ενός πολιτικού θεάματος.

Η έκθεση της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ συνεχίζεται στους χώρους του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το Κέντρο Τεχνών και το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι έχουν σαφείς αναφορές στη μοντέρνα ελληνική ιστορία. Τα έργα τέχνης λειτουργούν αντιστικτικά δίπλα σε αρχεία, φωτογραφικά ντοκουμέντα και ιστορικά αντικείμενα καταγράφοντας την Ελλάδα και την 3η Μπιενάλε της Αθήνας ως ένα «Μουσείο υπό κατάρρευση» που εκπέμπει και αντιστέκεται στην προδιαγεγραμμένη καταστροφή. Σήμερα που η Ιστορία μοιάζει να ξεδιπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, η τέχνη δεν μπορεί παρά να αρνηθεί την αναπαραγωγή νομοτελειακών προταγμάτων.

Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ αποτελεί μια συλλογική εξερεύνηση κατά την οποία καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, επιμελητές και θεωρητικοί τοποθετούνται αναφορικά με τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της παγκόσμιας και της τοπικής συνθήκης, στοχεύοντας στη διερεύνηση νέων μορφών πολιτιστικής δράσης που θα ενεργοποιήσουν τη δημόσια συζήτηση, τον σχολιασμό των δομών της καλλιτεχνικής παραγωγής και την επανεξέταση των συσχετισμών μεταξύ της ιστορίας (της τέχνης) και των υποκειμενικοτήτων. Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ αποτελείται από τρεις αλληλοτροφοδοτούμενες ενότητες: την έκθεση και τις δράσεις, το MONODROME Debate και το διαδικτυακό MONODROME Channel. Ταυτόχρονα, μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων και μουσείων εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας.

Το MONODROME Debate συντίθεται από ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διπλαρείου Σχολής. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν: Charles Esche, Anna Dezeuze, Κωστής Σταφυλάκης & Θάνος Λίποβατς, Αντώνης Λιάκος, Έφη Γαζή, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Αλέξης Φραγκιαδάκης, Manuel Ramos, Μάκης Μαλαφέκας.

Το MONODROME Channel θα μεταδίδει στο διαδίκτυο τόσο τη συνεχιζόμενη καταγραφή της έκθεσης και των εκδηλώσεων του ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ (ομιλίες, δράσεις, εργαστήρια κτλ.), όσο και το πρόγραμμα του MONODROME Debate.