Τι είδαμε την τέταρτη Εβδομάδα της AGORA
Ένα κατάμεστο αμφιθέατρο υποδέχτηκε την παρουσίαση του φωτογραφικού πρότζεκτ ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ της Γιάννας Ανδρεάδη, που με τη διαδικασία του Open Call συμμετείχε στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας. Την ίδια μέρα το κοινό της AGORA είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πλατφόρμα Event as a Process, Cities in an Ongoing State of Emergency and the Artist‘s Stance των Εύα Φωτιάδη και Νίκου Δούλου, που με τη συνδρομή των διεθνών καλεσμένων τους, παρουσίασαν το εν εξελίξει πρότζεκτ τους που φιλοξενείται στον ιστότοπο της AGORA. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Amun Sjollie Sveen εντυπωσίασε με τις διεισδυτικές, αυτοσαρκαστικές και γεμάτες χιούμορ περφόρμανς του. Μουσικός ο ίδιος, συνδυάζοντας ήχους από τις πιο απρόσμενες πηγές με θέματα όπως η κατανόηση των οικονομικών θεωριών και το Νορβηγικό “πετρελαϊκό” θαύμα ο Sveen μετέτρεψε ουσιαστικά την καλλιτεχνική του πρακτική σε μια στερεή συζήτηση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Περισσότερο “ιδιωτική” η περφόρμανς του Μatei Bejenaru την Παρασκευή, που προτίμησε το Μηχανοστάσιο της AGORA για να εξερευνήσει την ουτοπία μετατρέποντας την ποίηση σε πράξη πολιτικής αντίστασης. Το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης συνάντησης του εργαστηρίου ΑΞΙΑ στο Μηχανοστάσιο, η Σοφοκλέους υποδέχτηκε τους Pil & Galia Kollektiv. Σε μια θεαματική περφόρμανς με τίτλο A Guide to Office Clerical Time Standars, με τους ίδιους να την επενδύουν μουσικά με ήχους μεταξύ punk και new wave και τη συνοδεία επτά περφόρμερ με ομοιόμορφες στολές, οι Pil & Galia Kollektiv περιέγραψαν μέσα από επαναληπτικές κινήσεις και απρόσμενες λεπτομέρειες τη μεταφορντική συνθήκη εργασίας. Και η εβδομάδα έκλεισε με τον ανοιχτό Κύκλο της AGORA με τις ομάδες Τράπεζα Χρόνου Αθήνας, Surfers for Life, Νομαδική Κουζίνα, Συν Άλλοις, Φεστιβάλ Χρωμάτων Μεταξουργείου, Ακαδημία Πλάτωνος, Ο Άλλος Άνθρωπος, Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, Meet Market και λόκαλ/athens να συνομιλούν με θέμα τη Συνεργασία και την εφαρμογή της σε μοντέλα στην καθημερινότητα.
Το πρόγραμμα της πέμπτης εβδομάδας της AGORA
Kyklos Ensemble, ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ
Η πέμπτη εβδομάδα της AGORA ξεκινά με μουσική. Τέσσερις εκτελέσεις σπουδαίων έργων του Ιάννη Ξενάκη (Psappha-Kottos-Okho-Anaktoria), από το νεοσύστατο σύνολο Kyklos Ensemble, έρχονται να συνομιλήσουν στον ίδιο χώρο με δέκα ξυλόγλυπτα του αυτοδίδακτου γλύπτη Ραϋμόνδου. Το απροσδόκητο πάντρεμα της γλυπτικής του Ραϋμόνδου με το Kyklos Εnsemble και τη μουσική του Ξενάκη, που επιχειρείται, έχει πολλαπλό σκοπό: επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο ενός λησμονημένου καλλιτέχνη, προωθεί την ιδέα του συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των τεχνών και καταδεικνύει την ικανότητα του έργου τέχνης να εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Την Τρίτη 29, την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 8μμ στον κεντρικό χώρο της Σοφοκλέους, η μουσική του Ιάννη Ξενάκη θα συναντά τις γυναικείες μορφές αγγέλων του Ραϋμόνδου.
Anja Kirschner & David Panos, Utimate Substance
Η Anja Kirschner και ο David Panos φέρνουν στην AGORA την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 6:30μμ, το video Ultimate Substance. Με αναφορές στην αρχαιολογία, στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά και στα τελετουργικά, το Ultimate Substance (2012) ξεκινά από την υπόθεση ότι η καθιέρωση του νομίσματος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο επέφερε μια βαθιά γνωστική μεταστροφή που αποτέλεσε το κλειδί για τη γέννηση των φιλοσοφικών, επιστημονικών και θεατρικών παραδόσεων της Δύσης. γυρίστηκε μέσα και γύρω από το Νομισματικό Μουσείο, στην Αθήνα και τη Λαυρεωτική, μια πρώην μεταλλευτική περιοχή η οποία προμήθευε το ασήμι που αποτελούσε την υλική βάση στην οποία στηρίχτηκε το οικοδόμημα της κλασικής αθηναϊκής πόλης-κράτους. Μετά την εγκατάλειψη τους κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων, τα ορυχεία της Λαυρεωτικής ανακαλύφθηκαν εκ νέου κατά τον 19ο αιώνα, καθιστώντας το Λαύριο την πρώτη βιομηχανική πόλη του νέου ελληνικού κράτους. Η αποσπασματική δομή της ταινίας διερευνά όχι μόνο το πως αυτά τα διαφορετικά χρονικά στοιχεία συνενώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και την επίδραση αυτής της υπόγειας ιστορίας στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη διάκριση ανάμεσα στις αισθητηριακές και αφηρημένες μορφές γνώσης κι εμπειρίας στη σημερινή εποχή.
Valentina Karga & Pieterjan Grandry, Valentina and Pieterjan invest in themselves
Η Valentina και ο Pieterjan επενδύουν στους εαυτούς τους! Η περφόρμανς από την Valentina Karga και τον Pieterjan Grandry όπου οι καλλιτέχνες αμφισβητούν το μέλλον της εικαστικής τους πρακτικής θα πραγματοποιηθεί στην AGORA την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου στις 8μμ. Εμπνευσμένοι από τη μητέρα της Valentina, η οποία μετέτρεψε τις αποταμιεύσεις της σε χρυσό, ο διάλογος εξελίσσει την ιδέα της μεταμόρφωσης ενός χρυσού νομίσματος σε έργο τέχνης, ως ένδειξη επένδυσης στους εαυτούς τους, ενδίδοντας στην ξέφρενη μανία του καπιταλισμού να καθυποτάξει τα πάντα, ακόμα και την αισθητική. Με χαλαρή, σχεδόν χιουμοριστική διάθεση, οι δύο καλλιτέχνες υποκύπτουν στον να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, θέμα το οποίο θέτουν αρχικά υπό συζήτηση. Το νέο νόμισμα υποδηλώνει επένδυση στη χρηματιστηριακή αξία του υλικού, αλλά συνάμα και στην καλλιτεχνική του αξία.
Αξία Εργαστήριο
Tο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, ξεκινώντας από τις 5μμ από τον κεντρικό χώρο της Σοφοκλέους και στη συνέχεια στο Μηχανοστάσιο θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση του εργαστήριου ΑΞΙΑ, ένα εργαστήριο δίμηνης διάρκειας που εξελίσσεται στην AGORA με τον συντονισμό της Ελπίδα Ρίκου.
Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν η περφόρμανς CV Blues, από το σύνολο Academia Calling (Ελεάνα Γιαλούρη, Δούκας Καπάνταης, Δημήτρης Καργιώτης, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Ελένη Παπαγαρουφάλη, Ελπίδα Ρίκου, Έλενα Τζελέπη) και η ομιλία Βιομηχανία Βιογραφικών από την Ελένη Παπαγαρουφάλη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση στις διαδικασίες κοινωνικής και πολιτισμικής οργάνωσης στον ελληνικό χώρο). Η Δέσποινα Μαράκη και Η Μαρία Σίδερη (κοινωνικές ανθρωπολόγοι) θα πραγματοποιήσουν το δρώμενο Cherries Fall Where Texts Fail… και η Φανή Μπήτου (εικαστικός – πολιτικός μηχανικός) το εικαστικό project «Zει και Εργάζεται».
Vital Space
Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διάδραση και ανταλλαγή απόψεων, η AGORA δε θα μπορούσε παρά να υποδεχτεί στη Σοφοκλέους τη συμμετοχική πλατφόρμα του Vital Space, που ιδρύθηκε το 2010 από την εικαστικό Δανάη Στράτου και τον καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη. Το Vital Space έφερε στην AGORA το «Raising Awareness» προσκαλώντας τον κόσμο της τέχνης να συμμετέχει σε ανοιχτό διαγωνισμό πάνω στο θέμα. Το κάλεσμα αφορά συμμετοχές βίντεο μικρού μήκους, διάρκειας ενός λεπτού, υπό τον γενικό τίτλο EAST|WEST – NORTH|SOUTH: Imperiled Vital Spaces. Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στις 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί στην AGORA η παρουσίαση της φιλοσοφίας, του σκοπού και των δραστηριοτήτων του Vital Space. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν τα έργα των νικητών του ανοιχτού διαγωνισμού Raising Awareness in 60΄΄.
Ρόμβος
Συνεχίζοντας την έρευνά πάνω στα αστικά ηχητικά τοπία ο Ρόμβος ηχογραφεί Αθηναϊκά περίπτερα που διαθέτουν ενσωματωμένα μεγάφωνα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η ηχητική δραστηριότητα αυτών των αστικών deck καταγράφεται σε ένα cassette boxset περιορισμένων αντίτυπων, παραγωγής του Ρόμβου και θα παρουσιαστεί στο Μηχανοστάσιο της AGORA το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου στις 8:30μμ.
Fallen Fruit
Το Fallen Fruit είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ συνεργασίας με θέμα τα φρούτα ως θετικό σύμβολο και πρωταρχικό υλικό που μπορεί να συνενώσει τους ανθρώπους και να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας. Το Fallen Fruit δημιουργήθηκε το 2004 από τους David Burns, Matias Viegener και Austin Young, ενώ σήμερα είναι έργο αποκλειστικά των David Burns και Austin Young. Οι δημιουργοί, ως “ακτιβιστές των φρούτων” εξετάζουν μέσω της εικαστικής δουλειάς τους τον ρόλο των φρούτων στη ζωή των ανθρώπων σε σχέση με τον αστικό χώρο και την εξέλιξη της κοινότητας. Οι καλλιτέχνες κατανοούν ότι το φρούτο έχει μοναδικές ιδιότητες ως θέμα και ως υλικό: οικείο μεν αλλά πολιτιστικά συγκεκριμένο. Και δεδομένου ότι τα καρποφόρα δέντρα απαντώνται συχνά σε αστικές γειτονιές, δημιουργούν έτοιμες ευκαιρίες για να σκεφτεί κάποιος τα ζητήματα του αστικού χώρου και της δημοκρατικής ανταλλαγής.
Για την Αθήνα, οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τον μυθολογικό συσχετισμό της πόλης με την ελιά για να δημιουργήσουν το νέο τους πρότζεκτ με τίτλο Sweet Spoon, ή αλλιώς Γλυκό του Κουταλιού. Έτσι την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου στις 12μμ η AGORA προσκαλεί το κοινό σε μια γιορτή συνεργασίας γεμάτη φρούτα και γεύσεις.
Suvi Nurmi, Bankpoetry
Στο Bankpoetry, που ξεκινά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 5μμ., η εικαστικός Suvi Nurmi καλεί το κοινό να συμμετέχει σε ένα κριτικό αλλά παιγνιώδες εργαστήριο ποίησης, στο οποίο νέα κείμενα δημιουργούνται με την οργάνωση λέξεων που έχουν αποκοπεί από το αρχικό τους κείμενο και κολλιούνται με διαφορετική σειρά σε ένα κομμάτι χαρτί. Στην AGORA σαν υλικό για τα ποιήματα θα χρησιμοποιηθούν λέξεις από έναν λόγο που ο Γιώργος Προβόπουλος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, έδωσε σε συνέδριο με τίτλο “Η Κρίση στην Ευρωζώνη”, στις 23 Μαΐου του 2013. Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις κομμένες λέξεις με μια σειρά που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εντελώς διαφορετικών σκέψεων και ιδεών. Οι λέξεις αποκτούν νέα νοήματα και περιγράφουν πολλά περισσότερα από την σύγχρονη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τα έτοιμα ποιήματα αφήνονται αρχικά στον χώρο ώστε να τα διαβάσουν όλοι οι συμμετέχοντες και στη συνέχεια δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
ΟΨΕΙΣ
Από αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα της AGORA εμπλουτίζεται με τις ΟΨΕΙΣ. Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί, με τη συμμετοχή του κοινού, τα έργα της έκθεσης. Μία σειρά από συναντήσεις μεταξύ κοινού, επιμελητών και καλλιτεχνών θα διεξάγονται μπροστά από συγκεκριμένα έργα με σκοπό την ερμηνευτική προσέγγισή τους. Μέσα από διάλογο θα αναλυθούν οι σχέσεις μεταξύ των έργων, των καλλιτεχνικών πρακτικών, ενώ θα συζητηθούν οι συνδέσεις τους με τις θεματικές της φετινής Μπιενάλε.
Αυτή την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου στις 5μμ., ο Μανώλης Μπαμπούσης θα μιλήσει για τη δουλειά του Superstudio στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής αρχιτεκτονικής και για τα έργα του στην έκθεση.
AGORA – ΚΥΚΛΟΣ: Οικολογία
Η τέταρτη εβδομάδα της AGORA κλείνει με τη σειρά συν-ομιλιών του AGORA – KYΚΛΟΣ. Προσκεκλημένες στον Κύκλο, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα και που θα έχουν χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι;.
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 6:00 μμ, η Οικολογία θα βρεθεί στο κέντρο της τρίτης θεματικής ενότητας του Κύκλου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της πέμπτης εβδομάδας της AGORA διαμορφώνεται ως εξής:
ΤΡΙΤΗ 29/10
- Kyklos Ensemble, ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ, μουσική περφόρμανς, 20:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
ΤΕΤΑΡΤΗ30/10
- Kyklos Ensemble, ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ, μουσική περφόρμανς, 20:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
ΠΕΠΜΠΤΗ 31/10
- Kyklos Ensemble, ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ, μουσική περφόρμανς, 20:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/11
- Anja Kirschner & David Panos, Utimate Substance , προβολή/περφόρμανς, 18:30-19:30, Σοφοκλέους 8-10
- Valentina Karga & Pieterjan Grandry, Valentina and Pieter invest in themselves, περφόρμανς, 20:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11
- Αξία Εργαστήριο: CV blues, περφόρμανς, Βιομηχανία Βιογραφικών, ομιλία, Cherries fall where texts fail: ένα πείραμα για τις υποκειμενικές αντιλήψεις του εαυτού, δρώμενο, «Ζει και εργάζεται…», εικαστικό project, 17:00-20:00, Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
- Vital Space, παρουσίαση, 19:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
- Romvos, Urban Decks, 20:30-21:30, Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
ΚΥΡΙΑΚΗ3/11
- Fallen Fruit, Sweet Spoon, 12:00-18:00, Σοφοκλέους 8-10
- ΟΨΕΙΣ, Μιχάλης Μπαμπούσης, 17:00-18:00, Σοφοκλέους 8-10
- Suvi Nurmi, Bankpoetry, εργαστήριο, 17:00-18:00, Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
- AGORA KΥΚΛΟΣ : Οικολογία, 18:00-20:00, Σοφοκλέους 8-10
Kyklos Ensemble
ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ
Μουσική Περφόρμανς,
Τρίτη 29, Τετάρτη 30, Πέμπτη 31/10, 20:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
Τέσσερις εκτελέσεις σπουδαίων έργων του Ιάννη Ξενάκη (Psappha-Kottos-Okho-Anaktoria), από το νεοσύστατο σύνολο Kyklos Ensemble, έρχονται να συνομιλήσουν στον ίδιο χώρο με δέκα ξυλόγλυπτα του αυτοδίδακτου γλύπτη Ραϋμόνδου. Το απροσδόκητο πάντρεμα της γλυπτικής του Ραϋμόνδου με το Kyklos Εnsemble και τη μουσική του Ξενάκη, που επιχειρείται στην AGORA, έχει πολλαπλό σκοπό: επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο ενός λησμονημένου καλλιτέχνη, προωθεί την ιδέα του συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των τεχνών και καταδεικνύει την ικανότητα του έργου τέχνης να εξελίσσεται μέσα στον χρόνο.
Ο Ραϋμόνδος (Παναγιώτης Ρεμούνδος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη της γλυπτικής στα ζοφερά χρόνια του Μεταπολέμου. Όπως για πολλούς έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, έτσι και γι’ αυτόν η μετανάστευση αποδείχτηκε μονόδρομος. Ακολουθώντας τους παιδικούς του φίλους Τάκη (Βασιλάκη) και Μίνω Αργυράκη –μάλιστα ο τελευταίος τον σύστησε στο ελληνικό κοινό με εγκωμιαστικό άρθρο στην εφημερίδα Ελευθερία–, ο Ραϋμόνδος έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε για μία εικοσαετία (1959-1979). Το έργο του, παρ’ ότι δεν είναι πρωτοποριακό με τη μοντερνιστική έννοια του όρου, έχει μια ιδιαίτερη πτυχή που το καθιστά ελκυστικό: σε όλη του τη ζωή ο γλύπτης σκάλιζε εμμονικά σε ξύλο γυναικείες μορφές αγγέλων. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι οι δημιουργίες του προορίζονταν για τις μελλοντικές γενιές. «Έφτιαχνα πάντα τη δικιά μου ιδέα: αγγέλους και σώματα με την πίστη ότι ο άνθρωπος πρέπει να φεύγει προς τα πάνω. Βλέπαμε ότι άρχιζε μια άλλη εποχή, ότι πρέπει ν’ αλλάξει η μιζέρια, το σύστημα. Ο κόσμος προχωρούσε. Η σκέψη μου ήταν προς το διάστημα». Ο Ραϋμόνδος πέθανε στην Αθήνα το 1995.
Ο Ιωάννης Ξενάκης γεννήθηκε το 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Μετά τον θάνατο της μητέρας του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής βρήκαν τον Ξενάκη να μάχεται για την απελευθέρωση μέσα από την αντίσταση. Κυνηγημένος καταφεύγει στο Παρίσι το 1947, ύστερα από τον τραυματισμό του που του στοίχισε το αριστερό του μάτι, αλλά και την καταδίκη του σε θάνατο. Ο πρωτοποριακός και ασυμβίβαστος Iannis Xenakis – όπως αυτοσυστήθηκε στο κοινό του, υπήρξε έντονος επικριτής των καθιερωμένων μουσικών ρευμάτων της εποχής του. Ασχολήθηκε με τον δικό του μοναχικό δρόμο, με εργαλεία τα μαθηματικά, το σχέδιο, τη μηχανική καθώς και τα πολύπλοκα φαινόμενα της καθημερινότητας. Η μουσική του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό ήχο αλλά και την αρμονική συνύπαρξη των πολυμέσων. Τολμούσε να αναμειγνύει τον ήχο μαζί με το φως, την κίνηση και την αρχιτεκτονική, οδηγώντας τους θεατές σε μία εναλλακτική διάσταση της τέχνης. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 2001 στα 78 του χρόνια.
Το Kyklos Ensemble ιδρύθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2013. Αποτελείται από εξέχοντες έλληνες σολίστ, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γενικός διευθυντής του συνόλου είναι ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας, καλλιτεχνικός διευθυντής ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και διευθυντής παραγωγής ο σχεδιαστής ήχου Άγης Γυφτόπουλος. Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές του, η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διεύρυνση των ορίων της τέχνης τους. Όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του Kyklos Ensemble διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης. Στόχος είναι να αναδεικνύεται το καλλιτεχνικό στίγμα του συνόλου μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών μουσικών προσωπικοτήτων των μελών του. H συνεργασία με το σύνολο των τεχνών (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά) και των επιστημών (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, αρχιτεκτονική) αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Kyklos Ensemble.
Anja Kirschner & David Panos
Utimate Substance
Προβολή/Περφόρμανς,
Παρασκευή, 1/11, 18:30-19:30, Σοφοκλέους 8-10
Με αναφορές στην αρχαιολογία, στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά και στα τελετουργικά, το βίντεο Ultimate Substance (2012) ξεκινά από την υπόθεση ότι η καθιέρωση του νομίσματος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο επέφερε μια βαθιά γνωστική μεταστροφή που αποτέλεσε το κλειδί για τη γέννηση των φιλοσοφικών, επιστημονικών και θεατρικών παραδόσεων της Δύσης. Το Ultimate Substance γυρίστηκε μέσα και γύρω από το Νομισματικό Μουσείο, στην Αθήνα και τη Λαυρεωτική, μια πρώην μεταλλευτική περιοχή η οποία προμήθευε το ασήμι που αποτελούσε την υλική βάση στην οποία στηρίχτηκε το οικοδόμημα της κλασικής αθηναϊκής πόλης-κράτους. Μετά την εγκατάλειψη τους κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων, τα ορυχεία της Λαυρεωτικής ανακαλύφθηκαν εκ νέου κατά τον 19ο αιώνα, καθιστώντας το Λαύριο την πρώτη βιομηχανική πόλη του νέου ελληνικού κράτους.
Η αποσπασματική δομή της ταινίας διερευνά όχι μόνο το πως αυτά τα διαφορετικά χρονικά στοιχεία συνενώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και την επίδραση αυτής της υπόγειας ιστορίας στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη διάκριση ανάμεσα στις αισθητηριακές και αφηρημένες μορφές γνώσης κι εμπειρίας στη σημερινή εποχή.
.
Valentina Karga & Pieterjan Grandry
Valentina and Pieter invest in themselves
Περφόρμανς,
Παρασκευή, 1/11, 20:00-21:00, Σοφοκλέους 8-10
Στην περφόρμανς Valentina and Pieter invest in themselves η Valentina Karga και ο Pieterjan Grandry αμφισβητούν το μέλλον της εικαστικής τους πρακτικής. Εμπνευσμένοι από τη μητέρα της Βαλεντίνα, η οποία μετέτρεψε τις αποταμιεύσεις της σε χρυσό, ο διάλογος εξελίσσει την ιδέα της μεταμόρφωσης ενός χρυσού νομίσματος σε έργο τέχνης, ως ένδειξη επένδυσης στους εαυτούς τους, ενδίδοντας στην ξέφρενη μανία του καπιταλισμού να καθυποτάξει τα πάντα, ακόμα και την αισθητική.
Με χαλαρή, σχεδόν χιουμοριστική διάθεση, οι δύο καλλιτέχνες υποκύπτουν στον να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, θέμα το οποίο θέτουν αρχικά υπό συζήτηση. Το νέο νόμισμα υποδηλώνει επένδυση στη χρηματιστηριακή αξία του υλικού, αλλά συνάμα και στην καλλιτεχνική του αξία.
ΑΞΙΑ Εργαστήριο
Σάββατο, 2/11, 17:00-20:00,
Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
– CV Blues, performance από το σύνολο Academia Calling (Ελεάνα Γιαλούρη, Δούκας Καπάνταης, Δημήτρης Καργιώτης, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Ελένη Παπαγαρουφάλη, Ελπίδα Ρίκου, Έλενα Τζελέπη).
Οι Academia Calling μας θυμίζουν ότι το academia.edu είναι το Facebook των πανεπιστημιακών. Επιστήμονες και ερευνητές εκθέτουν σε κοινή θέα τα έργα και τις ημέρες τους, το δικό τους publish or perish, τους βίους τους σε μια παγκόσμια πολιτεία. Τα βιογραφικά τους είναι εκεί πιο ορατά από οπουδήποτε αλλού: πολλοί τα περιεργάζονται, από θαύμα τα προσέχει κανείς. Εκείνοι, απτόητοι, συνεχίζουν να τα στέλνουν, προμετωπίδα της μιας αίτησης μετά την άλλη, για ένα καλύτερο τμήμα, για ένα μεγαλύτερο grant, για μια δικαιότερη αξιολόγηση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν 6+1 πανεπιστημιακοί συναντιούνται για να ραψωδήσουν τα βιογραφικά τους; (Κεντρική αίθουσα, 17:00-17.45)
– Βιομηχανία Βιογαφικών, ομιλία από την Ελένη Παπαγαρουφάλη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση στις διαδικασίες κοινωνικής και πολιτισμικής οργάνωσης στον ελληνικό χώρο). Αντικείμενό της η κατασκευή του εαυτού ως δραστήριου και ευέλικτου πολίτη. (Μηχανοστάσιο, 18:00-19:00)
– Cherries Fall Where Texts Fail…, δρώμενο από τη Δέσποινα Μαράκη και τη Μαρία Σίδερη (κοινωνικές ανθρωπολόγους).
Πρόκειται για να πείραμα για τις υποκειμενικές αντιλήψεις του εαυτού. Οι επισκέπτες της Biennale συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι κολάζ και κατασκευάζουν το φανταστικό βιογραφικό τους χρησιμοποιώντας αποκόμματα, χρώματα και εικόνες. Το παιχνίδι δεν έχει παρά μόνο έναν κανόνα… (Μηχανοστάσιο, 19:00-20:00)
– «Zει και Εργάζεται», εικαστικό project από τη Φανή Μπήτου (εικαστικό – πολιτικό μηχανικό).
«Ζει και εργάζεται»: μια τυποποιημένη έκφραση που απαντά συχνά στα βιογραφικά εικαστικών, μουσικών, ηθοποιών και συγγραφέων. «Ζει και εργάζεται»: ένα έργο για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο του σέρβις προκειμένου να στηρίξουν την παρουσία τους στο χώρο της τέχνης. (Μηχανοστάσιο, 19:00-20:00)
Συνδέονται και με ποιους τρόπους οι διάφορες εκφάνσεις της αξίας (οικονομική, ηθική, αισθητική κτλ.) μεταξύ τους; Βιώνεται η παρούσα συγκυρία ως «κρίση αξιών» σε όλα τα επίπεδα; Πώς επαναπροσδιορίζεται σήμερα στην «αγορά» η αξία της ζωής και των πραγμάτων; Στο εργαστήριο ΑΞΙΑ προτείνεται μια συνεργασία δίμηνης διάρκειας εικαστικών καλλιτεχνών, κοινωνικών επιστημόνων και θεωρητικών διαφόρων κατευθύνσεων, οι οποίοι, με κεντρική αναφορά την ανθρωπολογική προοπτική της «ανταλλαγής», θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν καλύτερα και να σχολιάσουν με διάφορους τρόπους την «αξία» όπως δημιουργείται και βιώνεται καθημερινά. Οι επισκέπτες της Μπιενάλε της Αθήνας 2013 καλούνται να συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συζητήσεις και συναντήσεις, όπως και στη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου από την ομάδα που επιμελείται το εργαστήριο και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου αναρτάται στη διεύθυνση http://valueab4.wordpress.com.
Συντονισμός: Ελπίδα Ρίκου (κοινωνική ανθρωπολογία / εικαστικές τέχνες).
Vital Space
Παρουσίαση
Σάββατο, 2/11, 18:00-19:00, Σοφοκλέους 8-10
Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διάδραση και ανταλλαγή απόψεων, η AGORA δε θα μπορούσε παρά να υποδεχτεί στη Σοφοκλέους τη συμμετοχική πλατφόρμα του Vital Space, που ιδρύθηκε το 2010 από την εικαστικό Δανάη Στράτου και τον καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη. Το Vital Space έφερε στην AGORA το «Raising Awareness» προσκαλώντας τον κόσμο της τέχνης να συμμετέχει σε ανοιχτό διαγωνισμό πάνω στο θέμα. Το κάλεσμα αφορά συμμετοχές βίντεο μικρού μήκους, διάρκειας ενός λεπτού, υπό τον γενικό τίτλο EAST|WEST – NORTH|SOUTH: Imperiled Vital Spaces. Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στις 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί στην AGORA η παρουσίαση της φιλοσοφίας, του σκοπού και των δραστηριοτήτων του Vital Space. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν τα έργα των νικητών του ανοιχτού διαγωνισμού Raising Awareness in 60΄΄.
Ρόμβος
Urban Decks
Μουσική
Σάββατο, 2/11, 20:30-21:30, Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
Συνεχίζοντας την έρευνά τους πάνω στα αστικά soundmarks οι Ρόμβος ηχογραφούν Αθηναϊκά περίπτερα που διαθέτουν ενσωματωμένα μεγάφωνα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η ηχητική δραστηριότητα αυτών των αστικών deck καταγράφεται σε ένα cassette boxset περιορισμένων αντίτυπων, παραγωγής των Ρόμβος.
Ο Ρόμβος σχηματίστηκε στην Αθήνα στα τέλη του 2012 ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας στο χώρο της πειραματικής και διερευνητικής μουσικής. Στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας, ο Ρόμβος διοργανώνει μια σειρά από δράσεις που περιστρέφονται γύρω από τον ήχο και τη δυνατότητά του να λειτουργεί σαν εργαλείο αποκωδικοποίησης κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών πλαισίων, συνθηκών και σχέσεων. Επιδιώκεται αφενός να χαρτογραφηθεί η πόλη ως ηχείο κάνοντας μια καταγραφή των soundmarks της εμπορικής δραστηριότητάς της: ήχοι μοναδικοί για κάθε τόπο και συνεπώς άμεσα αναγνωρίσιμοι. Αφετέρου, μέσω του ήχου και της ιδιότητάς του να επιβάλλει τομές στο χώρο και στο χρόνο, να καθορίζει τοπικότητες αλά και να υπογραμμίζει την έκταση στην οποία ο κάθε χώρος είναι ασυνεχής και δυναμικός, ο Ρόμβος επιχειρεί να αποκαλύψει ένα ανεπίσημο σύμπλεγμα εργασιών -το οποίο αναπτύσσεται παράλληλα με την επίσημη εμπορική δραστηριότητα- και τη μεταλλαγή του μέσα από την ενεργοποίηση χώρων και τη μεταστροφή των χρήσεών τους.
Fallen Fruit
Sweet Spoon
Κυριακή, 3/11, 12:00-18:00, Σοφοκλέους 8-10
Το Fallen Fruit είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ συνεργασίας με θέμα τα φρούτα ως θετικό σύμβολο και πρωταρχικό υλικό που μπορεί να συνεννώσει τους ανθρώπους και να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας. Το Fallen Fruit δημιουργήθηκε το 2004 από τους David Burns, Matias Viegener και Austin Young, ενώ σήμερα είναι έργο αποκλειστικά των Burns και Young. Οι δημιουργοί, ως “ακτιβιστές των φρούτων” εξετάζου μέσω της εικαστικής δουλειάς τους τον ρόλο των φρούτων στη ζωή των ανθρώπων σε σχέση με τον αστικό χώρο και την εξέλιξη της κοινότητας. Οι καλλιτέχνες κατανοούν ότι το φρούτο έχει μοναδικές ιδιότητες ως θέμα και ως υλικό: οικείο μεν αλλά πολιτιστικά συγκεκριμένο. Και δεδομένου ότι τα καρποφόρα δέντρα απαντώνται συχνά σε αστικές γειτονιές, δημιουργούν έτοιμες ευκαιρίες για να σκεφτεί κάποιος τα σητήματα του αστικού χώρου και της δημοκρατικής ανταλλαγής.
Για την Αθήνα, οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τον μυθολογικό συσχετισμό της πόλης με την ελιά για να δημιουργήσουν ένα νέο πρότζεκτ με τίτλο Sweet Spoon.
ΟΨΕΙΣ
Μανώλης Μπαμπούσης
Κυριακή, 3/11, 17:00-18:00, Σοφοκλέους 8-10
Από αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα της AGORA εμπλουτίζεται με τις ΟΨΕΙΣ. Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί, με τη συμμετοχή του κοινού, τα έργα της έκθεσης. Μία σειρά από συναντήσεις μεταξύ κοινού, επιμελητών και καλλιτεχνών θα διεξάγονται μπροστά από συγκεκριμένα έργα με σκοπό την ερμηνευτική προσέγγισή τους. Μέσα από διάλογο θα αναλυθούν οι σχέσεις μεταξύ των έργων, των καλλιτεχνικών πρακτικών, ενώ θα συζητηθούν οι συνδέσεις τους με τις θεματικές της φετινής Μπιενάλε.
Αυτή την Κυριακή ο Μανώλης Μπαμπούσης θα μιλήσει για την δουλειά του Superstudio στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής αρχιτεκτονικής και για τα έργα του στην έκθεση.
Suvi Nurmi
Bankpoetry
Εργαστήριο
Κυριακή, 3/11, 17:00-18:00, Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
Στο Bankpoetry το κοινό καλείται να συμμετέχει σε ένα κριτικό αλλά παιγνιώδες εργαστήριο ποίησης, στο οποίο νέα κείμενα δημιουργούνται με την οργάνωση λέξεων που έχουν αποκοπεί από το αρχικό τους κείμενο και κολλιούνται με διαφορετική σειρά σε ένα κομμάτι χαρτί.
Σαν υλικό για τα ποιήματα θα χρησιμοποιηθούν λέξεις από έναν λόγο που ο Γιώργος Προβόπουλος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, έδωσε σε συνέδριο με τίτλο “Η Κρίση στην Ευρωζώνη”, στις 23 Μαΐου του 2013. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν τις κομμένες λέξεις με μια σειρά που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εντελώς διαφορετικών σκέψεων και ιδεών. Στο εργαστήριο οι λέξεις αποκτούν νέα νοήματα και περιγράφουν πολλά περισσότερα από την σύγχρονη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τα έτοιμα ποιήματα αφήνονται αρχικά στον χώρο ώστε να τα διαβάσουν όλοι οι συμμετέχοντες και στη συνέχεια δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Η Suvi Nurmi είναι εικαστικός με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Έχει εφαρμόσει την μέθοδο του εργαστηρίου ποίησης σε δεκάδες κοινότητες στην Φινλανδία και την Ευρώπη με απρόσμενα αποτελέσματα.
AGORA – ΚΥΚΛΟΣ
Συνεργασία
Ομιλίες
Κυριακή 3/11, 18:00-20:00,
Σοφοκλέους 8-10
Για την πραγματοποίηση του βασικού σκοπού της AGORA, ο κεντρικός χώρος της έκθεσης, το ισόγειο του πρώην Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, όπου παλαιότερα διεκπεραιώνονταν οι αγοραπωλησίες μετοχών, θα παραμείνει στο μεγαλύτερο του μέρος ελεύθερος από εκθέματα ώστε να μπορεί να αλλάζει λειτουργίες ανάλογα με τις απαιτήσεις. Εκεί, θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις όπως εργαστήρια, προβολές, συζητήσεις, περφόρμανς, ομιλίες, συνέδρια, συναυλίες κ.ά. που διαρκώς θα εναλλάσσονται.
Ο Κύκλος αποτελείται από μια σειρά από χαλαρά δομημένες και πλουραλιστικές προσεγγίσεις πάνω σε κρίσιμες προβληματικές που θα λαμβάνουν χώρα στην AGORA κάθε Κυριακή απόγευμα. Προσκεκλημένες στον Κύκλο, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα και που θα έχουν χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι;
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 6:00 μμ, η Οικολογία θα βρεθεί στο κέντρο της τέταρτης θεματικής ενότητας του Κύκλου.