ΑΚΙΝΗΤΟ | project

ΑΚΙΝΗΤΟ | Ένα εγχείρημα μιας ομάδας αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, νομικών, πολεοδόμων, οικονομολόγων και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων δομών κατοίκησης.
Ιδέα/συντονισμός: Σοφία Ντώνα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ι
Κυριακή 29 Μαΐου 2016 | Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18

Ομιλίες/Παρουσιάσεις
11:00-14:30 |  Ξενοδοχείο Μπάγκειον @Ballroom
Εργαστήριο
17:00 |  Ξενοδοχείο Μπάγκειον @Ballroom

Η συγκατοίκηση και συνιδιοκτησία ενός κτηρίου αποτελεί ένα μοντέλο γνωστό από παλιά στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, εφαρμοσμένο παραδοσιακά στα πλαίσια του οικογενειακού θεσμού. Πολυμελείς οικογένειες εμφανίζονται να είναι συγκληρονόμοι διαφόρετικών τυπολογιών κτιρίων, οπως παλιών αθηναϊκών σπιτιών, νεοκλασσικών ή και ολόκληρων πολυκατοικιών. Συχνά η οικογενειακή συνιδιοκτησία εμπεριέχει ένα είδος δυσλειτουργικότητας, κατά την οποία η αδυναμία συννενόησης των συγκληρονόμων αποτελεί λόγο ερήμωσης των αθηναϊκών κτιρίων καθιστώντας ακατάλληλη την αξιοποίησή τους.

Από την άλλη πλευρά αυτή ακριβώς η δυσλειτουργικότητα που προκύπτει από το μοντελο της συνιδιοκτησίας χρησιμοποιείται σε διάφορα εγχειρήματα σε χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία, όπου η συμμετοχή πολλών ατόμων στην αγορά ενός κτιρίου το προστατεύει απο την μελλοντική του πώληση και επιστροφή στην αγορά.

Καθώς σήμερα διάφορα μοντέλα κατοικήσεων (house projects) εμφανίζονται ως νέες προτάσεις προστασίας της γης και της κατοικίας σε διάφορες πόλεις, γεννιέται το ερώτημα εάν ένα τέτοιο ή κάποιο άλλο νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας και συνδιαχείρισης κτιρίου θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Αθήνα σήμερα, τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων στην πόλη είναι πλέον πολύ χαμηλές και ένα από τα πιθανά σενάρια είναι η επένδυση σε κτίρια του κέντρου από ιδιώτες με σκοπό την άυξηση των τιμών τους στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο το συγκεκριμένο εγχείρημα εστιάζει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου συγκατοίκησης/συνιδιοκτησίας στην Αθήνα και στην πραγματοποίησή του μέσα από μια σειρά εργαστηρίων.

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, νομικών, οικονομολόγων και πρωτοβουλιών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχα εγχειρήματα, θα προσπαθήσει να αναλύσει τις συγκεκριμένες συνθήκες και δομές στην πόλη της Αθήνας, με στόχο να ερευνήσει με ποιό τρόπο μπορεί να μεταφραστεί ο θεσμός της οικογενειακής ιδιοκτησίας και η δυσλειτουργικότητα των συγκληρονόμων σε ένα νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας και συγκατοίκησης και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου.

Ο τίτλος ΑΚΙΝΗΤΟ αναφέρεται στο νομικό όρο που σχετίζεται με την ιδιοκτησία, όπως αυτή ορίζεται σε σχέση με τη σταθερή σύνδεσή της με το έδαφος (lmmobilien στα γερμανικά, Ιmmobile στα ιταλικά). Με αυτόν τον τίτλο το ΑΚΙΝΗΤΟ είναι ένα εγχείρημα που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την “ακινησία” ως βασικό χαρακτηριστικό των νέων δομών και πρακτικών της συνιδιοκτησίας και της συμβίωσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ι
29 ΜΑΪΟΥ 2016
Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18ΟΜΙΛΙΕΣ/ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
11πμ-14:30μμ @ BallroomTobias Bernet (Ανθρωπολόγος και Ιστορικός) / Ivo Balmer (κοινωνιολόγος και γεωγράφος) / Stefanie Müller-Frank (δημοσιογράφος)
“Νέα μοντέλα για συνεργατικές κατοικίες στη Γερμανία και την Ελβετία”

Marcel Seehuber (ομάδα „miethäuser syndikat“)
“Apartment-house syndicate: Ανθρώπινοι χώροι κατοίκησης, μια στέγη πάνω από τον καθένα”

Κωνσταντίνα Θεοδώρου (αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΚΟΙΝΟ ΑΘΗΝΑ):
“Αθήνα: Μια συρρικνούμενη πόλη?”

Marjetica Potrč (αρχιτέκτονας και εικαστικός)
“Συλλογικά εγχειρήματα με βάση την κοινότητα μέσα στο συμμετοχικό σχεδιασμό”

Στη συζήτηση συμμετέχουν: Στέλλα Νάστου, ΚΟΙΝΟ ΑΘΗΝΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
4:30μμ-7:30μμ @ Ballroom

Το εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από τον Marcel Seehuber σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ομιλητές και συμμετέχοντες, θα εστιάσει στην πραγματοποίηση ενός „ακίνητου“ κτιρίου μέσα τόσο από την διερεύνηση των βασικών ιδεών της λειτουργίας του όσο και την επίλυση πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν και τα οποία σχετίζονται με τη νομοθεσία, την οργάνωση, τη βιωσιμότητα κλπ. Σε αυτό το εργαστήριο ο στόχος είναι η διερεύνυση ενός νέου μοντέλου συγκατοίκησης στην Αθήνα που θα σχετίζεται με τις ανάγκες των κατοίκων και της πόλης, και η δημιουργία της βασικής ομάδας που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι ομιλίες και το εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.