Tania Hron | Berlin Media Theory: Program of an Alternative Thinking

Στο πλαίσιο της Σύναψης 2, αύριο Κυριακή 15/05 από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στη πλατεία Συντάγματος :
Tania Hron | Berlin Media Theory: Program of an Alternative Thinking – “Media Determine our Situation” Friedrich Kittler 1943-2011
Αυτόνομη Ακαδημία | Σημέιο Συνάντησης : Στο συντριβάνι

Σε αυτή την υπαίθρια ομιλία στη πλατεία Συντάγματος θα σας παρουσιάσω τους συμμετέχοντες στο Berlin Media Theory και στη κληρονομία του Friedrich Kittler.

Τα μεγάλα άπαντα του Friedrich Kittler είναι το κλειδί για την κατανόηση με τι πραγματικά η Θεωρία των Μέσων σχετίζεται: εκείνα τα μέσα, εκείνη τη τεχνική ’’που καθορίζει την κατάστασή μας’’. Η παρουσίασή μου είναι τόσο για αυτούς που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον Kittler, όσο και για αυτούς που δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτόν.
Θα ήθελα να εξηγήσω γιατί η Berlin School of Media Theory πραγματικά μας ενδιαφέρει σήμερα και υπαινίσσεται πως μπορεί να συνδυαστεί με την Μαρξιστική ιδεολογία καθώς και με την έννοια “Assamblea” –την ανοιχτή συζήτηση και αποφασιστική διαδικασία όπου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει, όχι σε μικρό βαθμό εξ αιτίας του τι αποκαλούμε νέα μέσα και παγκόσμιο διευρυμένο δίκτυο. Τα Μέσα καθορίζουν την κατάσταση μας, χωρίς τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας το δίκτυο των ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο θα ήταν αδιανόητο, όπως και ο παγκόσμιος καπιταλισμός.
Τελικά, γιατί τον Friedrich Kittler; Ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος μέσων ενημέρωσης, απεβίωσε το 2011, άφησε ένα κομμάτι εργασίας, που πολλά στοιχεία αξίζει να ακολουθήσουμε: Ο Kittler ως ιδρυτής του λόγου, ως δημιουργός της θεωρίας, των σπουδών, της ιστορίας και της φιλοσοφίας των μέσων ενημέρωσης, ως πλευρικός στοχαστής των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, καθώς και σαν παιδί της εποχής του και ένας λαμπρός συγγραφέας με μοναδικό στυλ.
Η τυπική θέση στα κείμενα του Kittler, το «μιλώντας ‘Klartext’» κατά τη γερμανική έκφραση, δηλαδή ο κυριολεκτικός λόγος σε αντίθεση με τη χρήση μεταφορών για την περιγραφή φαινομένων όπου η απόπειρα εξήγησης αποτυγχάνει, αποτελεί επίσης κομβικό σημείο επίσης στη φιλοσοφία του. Επιπλέον, το «μιλώντας ‘Klartext’» αφορά την έρευνα του κειμένου μαζί με την ιστορία –την οντολογία και τη γενεαλογία- στην οποία επισυμβαίνουν ορισμένες εξελίξεις, αντικείμενα, ιδέες. Η λειτουργική και διαγραμματική πρακτική απέναντι στη θεωρία που ομιλεί για πράγματα απλώς με έναν μεταφορικό τρόπο είναι επιπλέον ένα μείζον σημείο της Σχολής Μέσων Επικοινωνίας του Βερολίνου. Για τον Kittler, η ποπ μουσική αποτελεί μία κατάχρηση της πολεμικής τεχνολογίας, και όχι το ξέσπασμα της αγάπης, της ειρήνης και την ελευθερίας. Τα ναρκωτικά ίσως είναι οι καθεαυτό ουσίες που άνοιξαν μία χαραμάδα για νέες ιδέες, συμπεριφορές ή και την επιβίωση. Οι Θεοί δεν είναι μεταφορικά όντα, είναι αυτό που περιγράφουν οι ίδιοι: η Αφροδίτη είναι το αίσθημα που προκαλεί, η ερωτική επιθυμία.

Μετά από μια περίεργη μικρή καριέρα ως αστέρι σαπουνόπερας η Τάνια Hron σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Πολιτισμικές Σπουδές και Εθνολογία στο Πανεπιστήμιο Humboldt. Αργότερα δίδαξε εκεί. Εργάστηκε για και μαζί με τον Friedrich Kittler από το 2004 μέχρι το θάνατό του. Από το 2011-2014 αφιερώθηκε με την Deutsche Literaturarchiv Marbach στην αρχειοθέτηση της πνευματικής κληρονομιάς του Kittler, η οποία αποτελείται από μια τεράστια συλλογή από χαρτιά και ψηφιακές συσκευές αποθήκευσης, όπως δισκέτες, CD-ROM, παλιούς δίσκους λέιζερ, καθώς και επτά σκληρούς δίσκους. Η Τάνια Hron είναι συνεκδότης των Απάντων του Friedrich Kittler και επεξεργάζεται ορισμένα από τα κείμενα του για άλλες εκδόσεις.
facebok event