“Emergency Turned Upside-Down” του Oliver Ressler

“Emergency Turned Upside-Down” | ταινία μικρού μήκους του Oliver Ressler
25-31 Μαΐου 2016 | Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18 (ισόγειο)

Το έργο Emergency Turned Upside-Down (15 λεπτά, 2016) που θα παρουσιαστεί στη Μπιενάλε από τις 25 εως τις 31 Μαΐου (ισόγειο) διαμορφώθηκε από “το καλοκαίρι της μετανάστευσης” του 2015, όταν το πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν ανεστάλη προσωρινά για αρκετές εβδομάδες, ενώ ,κατά περιπτώσεις, τα εύπορα Ευρωπαϊκά κράτη άνοιξαν προσωρινά τα σύνορά τους για πρόσφυγες από τη Συρία και τις εμπόλεμες ζώνες της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, σύντομα έγινε φανερό πως “η κουλτούρα του καλωσορίσματος” ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών δε θα διαρκούσε πολύ. Κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ αντέδρασαν στη κίνηση των προσφύγων με την επαναφορά των συνόρων, συμμετέχοντας σε ένα ντροπιαστικό διαγωνισμό για την ανάδειξη του λιγότερο επιθυμητού προορισμού

Το Emergency Turned Upside-Down έρχεται αντιμέτωπο με την κυνική και απάνθρωπη συζήτηση που αντιλαμβάνεται την παρουσία των προσφύγων στην Ευρώπη ως ένα γεγονός “έκτακτης ανάγκης”, αντί να χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή για να περιγράψει τον πόλεμο, τον τρόμο και τον οικονομικό στραγγαλισμό που ανάγκασε αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα αποτελεί την εύλογη αντίδραση των μεταναστών στους πολέμους που υποκινούνται στην Ασία (Μ. Ανατολή και γύρω από αυτή) και στην Αφρική από τις δυτικές δυνάμεις που είναι πρόθυμες να στηρίξουν ή να καταπνίξουν τοπικά δίκτυα – να καταπνίξουν ή να ελέγξουν κάθε “Αραβική Άνοιξη” – όπως ορίζε κάθε φορά το καιροσκοπικό τους συμφέρον.

Το Emergency Turned Upside-Down λαμβάνει χώρα εντός της έντασης που διακατέχει την σύγχρονη κοινωνική ζωή: από τη μία πλευρά, οι θεωρητικά απέραντες δυνατότητα ενός κόσμου χωρίς σύνορα και από την άλλη η αισχρή “φυλακή” της εθνικότητας και όλων των εξωτερικών, εσωτερικών και κοινωνικών συνόρων που περικλείουν ανθρώπων και καταστάσεων. Το φιλμ πραγματεύεται το θέμα των συνόρων παρουσιάζοντας την καθημερινή τους λειτουργία : διαχείριση, ρύθμιση και έλεγχος των περασμάτων για τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, διαχωρισμός σε “ζώνες” των διαφορετικών τύπων μεταναστών και μη, που εξαρτώνται από τα ψίχουλα που βγάζουν μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς. Τα σύνορα διαμορφώνουν τον κόσμο, προμηθεύοντάς τον με ανθρώπους “πρόθυμους” να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Η αφήγηση βρίσκεται σε διάλογο με ασπρόμαυρα, ζωγραφισμένα κινούμενα σχέδια όπου αλληλοκαλυπτόμενες γραμμές σχηματίζουν ένα αφηρημένο μοτίβο που φέρνει στο νου, μεταξύ άλλων, συνοριακές γραμμές, μονοπάτια μετανάστευσης, σύνορα κρατών, γραμμές ζωής και καρδιογραφήματα.

Σκηνοθεσία και παραγωγή: Oliver Ressler
Κείμενο αφήγησης: Oliver Ressler & Matthew Hyland
Σχεδίαση κινούμενων εικόνων: Studio Orlinder Krinkel
Σχεδιασμός ήχου: Vinzenz Schwab
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους: Edit András, Birgit Lurz, Ilona Németh, Wolfgang Schlag, Matthew Hyland, Gerald Raunig καθώς και τους Sandro Mezzadra & Brett Neilson για το βιβλίο τους “ Τα σύνορα ως μέθοδος ή ο πολλαπλασιασμός του εργατικού δυναμικού” που αποτέλεσε έμπνευση.
Το φίλμ είναι ανάθεση από το Into the city 2016.

Ο Oliver Ressler είναι καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής με έδρα τη Βιέννη. Η δουλειά του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και έργα σε δημόσιους χώρους αλλά και φιλμ για ζητήματα σχετικά με την οικονομία, τη δημοκρατία, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μορφές αντίστασης και εναλλακτικής κοινωνικής πρακτικής. Ο Ressler έχει σκηνοθετήσει 23 ταινίες και έχει συμμετάσχει σε πάνω απο 250 ομαδικές εκθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αρκετές μπιενάλε. www.ressler.at

facebook event