Το DOME Experience “Traces” στην Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA

TDE_Photo_02

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA και το DOME PROJECT παρουσιάζουν το DOME Experience “Traces” από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον στην πλατεία Ομόνοιας.

Τι σημαίνει προσφυγική κρίση; Πώς κατανοούμε αυτό που βιώνουμε ως άνθρωποι, ως ανθρωπότητα, και πώς θα εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη σε 5, 10, 100 χρόνια από τώρα;

Μέσα από μία υβριδική μείξη από εικόνες, ήχους, ιστορίες, μαρτυρίες, ντοκουμέντα, αληθινούς ανθρώπους, η οποία ακολουθεί τα πραγματικά σημεία της προσφυγικής διαδρομής (χώρες προέλευσης, χώρες διέλευσης, χώρες προορισμού, και όλα τα σύνορα ανάμεσά τους), δημιουργείται μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ελεύθερη περιήγηση σε ένα ξεχωριστό μουσείο, την αμεσότητα μιας θεατρικής παράστασης και τη δύναμη ενός ντοκιμαντέρ.
Η περιήγηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα συλλογικής καταγραφής της σύγχρονης προσφυγικής εμπειρίας μέσα από τη σκοπιά των ανθρώπων, στιγμιαία, προσωρινά ή μόνιμα, και από διαφορετική θέση, διαφορετικά σημεία του προσφυγικού ταξιδιού.

Η εμπειρία αυτή παίρνει ζωή στο χώρο του Μπαγκείου, ενός πρώην ξενοδοχείου, ο οποίος αποτελεί τον τόπο εκείνο που αιχμαλωτίζει και συσσωρεύει στο εσωτερικό του την αύρα και τις ιστορίες των ενοίκων του, παρόντων και παρελθόντων. Σε ένα τέτοιο συμβολικό χώρο, μέσα στα άδεια κελύφη-δωμάτιά του, ζωντανεύουν τόποι και σημεία της προσφυγικής διαδρομής.

Μέσα εκεί, εκτός από εκθέματα-ντοκουμέντα όπως προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, ιστορικά έγγραφα, συναντάμε κι ανθρώπους στον πραγματικό τους ρόλο, συλλαμβάνοντας και αποτυπώνοντας μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική μετάβαση, τη στιγμή που συντελείται, ενόσω ακόμα συμβαίνει.

Το DOME Experience “Traces” πραγματοποιείται με την συνεργασία της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA, της plays2place productions και του Πολιτιστικού Χώρου Συνεργείο.

Δραματουργία και σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη, Γιολάντα Μαρκοπούλου
Επιστημονικός Σύμβουλος: MassimilianoMollona

Ημέρες & Ώρες Επίσκεψης του DOME Experience “Traces”:
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 6 Μαρτίου, 19:00 – 23:00

Το DOME EVENT, μία διεθνής διοργάνωση της plays2place productions που σκοπό έχει να προβάλει και να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται για πρώτη φορά και θα παρουσιάσει πέντε διαφορετικές δράσεις σε πέντε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας με θεματική το προσφυγικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα του DOME EVENT:
DOME Forum(26-27.02.2016 @ Ινστιτούτο Goethe Athen)
DOME Experience “Traces” (27.02-06.03.2016 @Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 ΟΜΟΝΟΙΑ, Ξενοδοχείο Μπάγκειον – Πλατεία Ομόνοιας)
DOME Discussion(27.02.2016 @ Πειραματική Σκηνή -1, Εθνικό Θέατρο)
DOME Masterclass(28.02.2016 @ Πολιτιστικός Χώρος Συνεργείο)
DOME Feast(28.02.2016 @ Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του DOME EVENT μπορείτε να βρείτε στο http://www.thedomeevent.net