Συμπόσιο: «Η τέχνη στα σύνορα: χωρικές πολιτικές και μετα-αποικιακές στρατηγικές στη Μέση Ανατολή»

Ένα διήμερο συμπόσιο, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3 | Στις (συν)οριακές περιοχές της τέχνης, με συζητήσεις καλλιτεχνών, προβολές, κεντρικές ομιλίες και πάνελ που εστιάζει στις καλλιτεχνικές και θεωρητικές πρακτικές που αντανακλούν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

27 Μαΐου: Στέγη | Μικρή Σκηνή | 13:00-20:30
28 Μαΐου: Μπάγκειον | Ομόνοια | 13:00-18:15

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Είσοδος ελεύθερη | ιστοσελίδα συμποσίου | facebook event
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, μετά τη στρατιωτικοποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση της σύγκρουσης στη Συρία, η έννοια του συνόρου σε ένα διευρυμένο ορισμό, τόσο ως εξωτερικό όσο και ως εσωτερικό, φυσικό και νοητό, έχει καταστεί κορυφαίος προβληματισμός στο κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό πεδίο. Οι συνεχιζόμενες βίαιες αλλαγές στο γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής και η επακόλουθη προσφυγική κρίση ξεσκεπάζουν τις βαθιές πολιτικές επιπτώσεις των εδαφικών παρεμβάσεων, ενώ συγχρόνως αποκαλύπτουν την ξενοφοβική στάση της Ευρώπης, η οποία στη μεγάλη της πλειονότητα υπερασπίζεται την επιστροφή από την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» στο μοντέλο του έθνους-κράτους. Αντί για κατώφλι ή ζώνη διέλευσης που αναμένεται να προσπελαστεί, το σύνορο είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ένα όριο, ένα περιθώριο, ένα σημείο ελέγχου, ένας τοίχος, ένας φράχτης, ένα εμπόδιο που διαχωρίζει τους «εντός» από τους «εκτός» διχοτομώντας πόλεις και χωριά, αλλοιώνοντας τοπία, ακινητοποιώντας πρόσφυγες σε ουδέτερες ζώνες (no man’s land), ενώ συγχρόνως δημιουργεί «ειδικές οικονομικές ζώνες» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Αυτό το διήμερο συμπόσιο –με συζητήσεις καλλιτεχνών, προβολές, κεντρικές ομιλίες και πάνελ– εστιάζει στις καλλιτεχνικές, ακτιβιστικές, επιμελητικές και ακαδημαϊκές πρακτικές που αντανακλούν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και διερευνούν εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής και πολιτικής γεωγραφίας. Μπορούν οι πολιτιστικές χωρικές πρακτικές να υπονομεύσουν τις εθνικές πολιτικές και τις καταπιεστικές στρατηγικές εθνικής κυριαρχίας; Μπορεί η ριζοσπαστική τέχνη να προκαλέσει μια μετατόπιση στις κυρίαρχες εδαφικές συμπεριφορές; Μπορεί η τέχνη να φανταστεί μια μετα-εθνική κατάσταση που να υπερβαίνει την εδαφική σκέψη; Μπορεί ο πολιτιστικός ακτιβισμός να αμφισβητήσει τα ζητήματα εργασίας και εσωτερικής μετανάστευσης που κληρονομήθηκαν από την αποικιακή και μετα-αποικιακή εποχή; Έχει η τέχνη τη δύναμη να προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις και νέες δυνατότητες για κριτική ανάλυση;

Επιστημονική επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά και Massimiliano Mollona

Με τους: Nadje Al-Ali, Brett Bailey, Eric Baudelaire, Tania El Khoury, Amin Husain, Khaled Jarrar, Lamia Joreige, Lara Khaldi, Yazan Khalili, Sophie Nield, Sandra Noeth, Marwan Rechmaoui, Andrew Ross, Nato Thompson, Christine Tohmé, Jalal Toufic (πατήστε εδώ για τα βιογραφικά)

Συντονισμός: Βανέσσα Μελισσουργάκη, Μαριλένα Μπατάλη, Μαρίνα Τρουπή
Σε συνδιοργάνωση με την Athens Biennale
Με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Onassis Foundation

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕYH 27 ΜΑΪΟΥ
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή

13:00-13:15
Χαιρετισμός και εισαγωγή από την Κάτια Αρφαρά και τον Massimiliano Mollona

13:15-14:15
Ομιλία του Jalal Toufic: ‘Wall-to-Wall Relative Closures, then, Mysteriously, a Radical Closure’
Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό

14:15-14:30 Διάλειμμα

14:30-16:30
1ο Πάνελ: «Τα σύνορα εντός: τέχνη και (γεω)πολιτική»
Με τους: Lara Khaldi, Yazan Khalili, Sandra Noeth, Marwan Rechmaoui, Christine Tohmé
Συντονισμός: Sandra Noeth

Το πάνελ διαπραγματεύεται το ζήτημα των «εσωτερικών συνόρων» και το πώς αυτοί οι (φυσικοί ή συμβολικοί, ιδεατοί ή ενσωματωμένοι) διαχωρισμοί εκτελούνται εντός του (γεω)πολιτικού πλαισίου της Μέσης Ανατολής και με τα εργαλεία της τέχνης και του πολιτισμού. Διακεκριμένοι παράγοντες από τη σκηνή αυτή θα διερευνήσουν καλλιτεχνικές και επιμελητικές στρατηγικές αμφισβήτησης των υπαρχόντων συνόρων, καθώς και συνοριακές και διασυνοριακές διεργασίες, διερωτώμενοι για την επίδρασή τους στην οικοδόμηση της ιστορίας, της ταυτότητας, της εθνικότητας, αλλά και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

16:30-16:45 Διάλειμμα

16:45-17:45
Η Tania El Khoury σε μια συζήτηση με τη Sophie Nield: ‘Performing the border’

17:45-18:00 Διάλειμμα

18:00-20:30
Προβολή της ταινίας Infiltrators (70’, 2012) του Khaled Jarrar
Ακολουθεί συζήτηση του καλλιτέχνη με τον Nato Thompson (Creative Time)

Το σημείο ελέγχου είναι κλειστό: «Παράκαμψη, παράκαμψη!» ουρλιάζει ένας ταξιτζής, ανακοινώνοντας έτσι την έναρξη μιας ακόμα αβέβαιης αναζήτησης για μια δίοδο γύρω από τα φράγματα που παρεμποδίζουν την κίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Το Infiltrators είναι μια ταινία-γροθιά στο στομάχι, γυρισμένη σαν road movie, η οποία καταγράφει τα καθημερινά πάθη των Παλαιστινίων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, στην προσπάθειά τους να βρουν διόδους μέσα, κάτω, γύρω και πάνω από ένα απίστευτο σύμπλεγμα φραγμάτων. Ακολουθώντας αυτό το παιχνίδι υψηλού ρίσκου της γάτας με το ποντίκι, με μια φορητή βιντεοκάμερα, ο Χαλέντ Τζαράρ γνώρισε τεράστια επιτυχία με το πρώτο του αυτό ντοκυμανταίρ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι το 2012, αποσπώντας το Βραβείο Ντοκυμανταίρ Muhr Arab, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Διεθνές Βραβείο Κριτικών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟY
Μπάγκειον | Ομόνοια

13:00-14:00
Ομιλία της Nadje Al-Ali: «Πολιτικές του σώματος και έμφυλη αντίσταση στην περιοχή των Μεσογειακών κρατών: Έμφαση στην Αίγυπτο και στη σύγκρουση Τούρκων και Κούρδων»
Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό

14:00-16:00
2ο Πάνελ: «Πολιτική οικονομία και καλλιτεχνική εργασία στη Μέση Ανατολή»
Με τους: Eric Baudelaire, Amin Husain, Andrew Ross
Συντονισμός: Massimiliano Mollona

Το πάνελ διαπραγματεύεται το ζήτημα της καλλιτεχνικής εργασίας, τόσο στο εξειδικευμένο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Gulf Labour όσο και σε σχέση με σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές. Ποιες είναι οι οικονομίες που εμπλέκονται στην εργασία των καλλιτεχνών; Πώς μπορεί να αποτιμηθεί η άυλη εργασία; Πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να θίξουν ζητήματα εκμετάλλευσης εργασίας, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μέσω του έργου τους;

16:00-16:15 Διάλειμμα

16:15-17:15
Ο Brett Bailey σε μια συζήτηση με την Κάτια Αρφαρά και τον Massimiliano Mollona για το Exhibit B

17:15-18:15
Προβολές βίντεο: A Journey (41’, 2006) και Nights and Days (17’, 2007) της Lamia Joreige

Το A Journey παρακολουθεί τη ζωή της γιαγιάς της Λάμια Ζορέζ, Tati Rose, καθώς η προσωπική ιστορία της συναντά τη συλλογική Ιστορία της Μέσης Ανατολής. Προβάλλοντας εναλλάξ έγγραφα, ταινίες Super-8, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, τοπία και αφηγήσεις, η Ζορέζ πυροδοτεί ένα στοχασμό πάνω στην ιστορία και τις συγκρούσεις στην περιοχή, καθώς και ένα στοχασμό στο χρόνο, στην εξαφάνιση και στην απώλεια. Από τη Μέση Ανατολή της δεκαετίας του 1930, όταν όλα τα σύνορα ήταν ανοιχτά, έως την κατοχή της Παλαιστίνης, τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο, η Ζορέζ ανακρίνει τόσο τη μητέρα της όσο και τη γιαγιά της, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις δικές της πολιτικές επιλογές και αποκαλύπτοντας την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε τρεις γυναίκες διαφορετικών γενεών.
Το Nights and Days χρησιμοποιεί σημειώσεις που γράφτηκαν και κινηματογραφήθηκαν στο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006, ως προσωπική μαρτυρία της Ζορέζ από την εμπειρία του πολέμου. Το πρώτο μέρος, το οποίο μοιάζει αλλά δεν είναι ένα ημερολόγιο πολέμου, ταλαντεύεται μεταξύ ημερήσιων και νυχτερινών πλάνων, εκφράζοντας την ιδέα του χρόνου που περνάει, της αναμονής, των διερωτήσεων και των φόβων που βιώνονται σε έναν τόσο ασυνήθιστο χρόνο. Το δεύτερο μέρος είναι ένα ταξίδι στο Νότιο Λίβανο, ο οποίος ερημώθηκε στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης εκείνο το καλοκαίρι. Οι εικόνες εναλλάσσονται, μεταξύ ειρηνικών τοπίων και άλλων ερειπωμένων και κατεστραμμένων, με συνοδεία μονάχα μουσικής, καθώς δεν υπάρχουν λόγια που θα μπορούσαν να εκφράσουν αυτή τη λαίλαπα.