Περί Εκπαίδευσης / Συνάντηση Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δικτύων

Κυριακή 17/04 | 11:00 – 16:00 | Μπάγκειον
Αυτόνομη Ακαδημία Οn Education / Meeting Large European Networks

-Περί Εκπαίδευσης | συζήτηση των Joulia Strauss, Vasyl Cherepanyn και Paul B. Preciado, με τον Σωτήρη Μπαχτσετζή.
-Παρουσίαση της European Alternatives | ομιλία της Daphne Büllesbach
-Παρουσίαση(Πολιτική Κριτική) και ομιλία με θέμα «Εθνική κυριαρχία» και η διάβρωση του κέντρου | Krytyka Polityczna.  Η προσφυγική κρίση στην Πολωνική οπτική των Jakub Dymek και Igor Stokfiszewski

1 Συνεδρία: Περί Εκπαίδευσης – συζήτηση των Joulia Strauss, Vasyl Cherepanyn και Paul B. Preciado, με τον Σωτήρη Μπαχτσετζή.

Παρατηρούμε μια έμφαση στην τέχνη-ως-εκπαίδευση τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Ευρώπη. Πολιτιστικοί δρώντες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε σκληρές αποικιακές συνθήκες μόνιμης κρίσης χρέους ή πόλεμου δι’ αντιπροσώπου (Proxy war), φαίνεται να ανταποκρίνονται στις συνθήκες αυτές με δημιουργία και επινοητικότητα. Προτείνουν την εκπαίδευση εντός υφιστάμενων θεσμών τέχνης όπως και με τη μορφή αυτο-οργανωμένων δομών, τόσο ως ερευνητικά, ανοικτά και χειραφετιτικά παραδείγματα πολιτιστικής παιδαγωγίας, όσο και ως μέσο πολιτικής δράσης. Στο Κοινωνικό CERN (όπως ονομάστηκε από τον Τύπο η Μπιενάλε της Αθήνας), μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας για να συζητήσουμε τις δυνατότητες ύπαρξης ενός εκπαιδευτικού συστήματος οριζόντιου χαρακτήρα. Η συνεδρία με θέμα εκπαίδευση-ως-τέχνη είναι μια απάντηση στο «Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών» διαμέσου της κριτικής της ονομαζόμενης Εκπαιδευτικής Στροφής (Εducational Τurn) (π.χ. Paul O’Neill & Mick Wilson (επιμ.), Curating and The Educational Turn). Επικεντρώνεται λιγότερο σε μια κριτική των ήδη υπαρχόντων δομών, αλλά μάλλον στην ανταλλαγή εμπειριών και οραμάτων για πρακτικές του άμεσου μέλλοντος. Τι σημαίνει «παραγωγή ανοικτής διαδικασίας» και «αυτο-οργανωμένες παιδαγωγικές»; Πώς σχετίζονται με εναλλακτικές «οικονομίες της γνώσης»; Τι σημαίνει αυτό για τη δημιουργία εφήμερων συλλογικοτήτων και βιωματικής γνώσης: εμείς-ο μετανάστης ή εμείς-οι χρεωμένοι ή εμείς-οι πολιτισμικά εκτοπισμένοι ή εμείς-οι σεξουαλικά αποκλίνοντες, κλπ; Πώς η τέχνη-ως-εκπαίδευση σχετίζεται με την κοινωνικά εμπλεκόμενη τέχνη (socially engaged art) και τον πολιτικό ακτιβισμό; Τι σημαίνει να επινοήσουμε μικρο-πρακτικές, είτε στο πλαίσιο των επίσημων εκπαιδευτικών θεσμών και μεγάλων εκθεσιακών πλατφορμών (π.χ. Documenta) είτε άτυπων off-site σχημάτων, στα οποία συγκλίνουν ζητήματα της πολιτικής, του κοινού, της κοινότητας και εκπαίδευσης;

2 Συνεδρία: Παρουσίαση της European Alternatives, ομιλία της Daphne Büllesbach

Το European Alternatives είναι ένα διεθνές κίνημα και οργανισμός, αφοσιωμένο στην εξερεύνηση και στην προώθηση διεθνών πολιτικών και πολιτισμών. Ήδη ενεργό για δέκα χρόνια στη διασύνδεση κινημάτων, οργανισμών, ανεξάρτητων ακτιβιστών και θεσμών από όλη την Ευρώπη για διεθνής καμπάνιες και μελέτες για την δημοκρατία, το δικαίωμα στην κινητοποίηση, κοινωνική ισότητα, ποικιλομορφία και πολιτισμό. Το κίνημα European Alternatives είναι παρόν με ακτιβιστικό τρόπο σε ολόκληρη την Ευρώπη και εκτελεί δράσεις σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Βραζιλία και τη Κίνα. Πιστεύουμε ότι σήμερα η δημοκρατική συμμετοχή, η κοινωνική ισότητα και η πολιτιστική καινοτομία υπονομεύεται από τα εθνικά κράτη της Ευρώπης και αυτές οι διεθνείς μορφές συλλογικότητας πρέπει να ενισχυθούν, έτσι ώστε να προωθηθούν οι αξίες αυτές.

3 Συνεδρία: Παρουσίαση της Krytyka Polityczna (Πολιτική Κριτική) και ομιλία με θέμα «Εθνική κυριαρχία» και η διάβρωση του κέντρου. Η προσφυγική κρίση στην Πολωνική οπτική των Jakub Dymek και Igor Stokfiszewski

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Πολωνία είναι μια χώρα που κυριαρχείται από συντηρητικές και ξενοφοβικές ιδέες, αλλά αυτή η εκτίμηση δεν παρουσιάζει την ολοκληρωμένη εικόνα ειδικά όταν εστιάζει κανείς στη πρόσφατη αλλαγή συμπεριφορών σε σχέση με τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση. Στη κοινωνία και για χρόνια τώρα υπάρχουν διάσπαρτες απόψεις για αυτά τα θέματα, αλλά καθώς η εσωτερική πόλωση της πολιτικής αντιπαράθεσης βαθαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με το επίπεδο αποδοχής εξτρεμιστικών θέσεων. Βέβαια η πραγματική αλλαγή για την οποία θα πρέπει να ανησυχεί κανείς είναι η διάβρωση του πολιτικού κέντρου, το οποίο θα μπορούσε να αφομοιώσει ένα μέρος του αντίκτυπου που θα είχε η ώθηση του σκληροπυρηνικού εθνικισμού και του ανοιχτού ρατσισμού. Ενώ τα εξτρεμιστικά κινήματα βρίσκονται πραγματικά σε ανοδική πορεία, συμβάλει στην κλιμάκωση του προβλήματος η έλλειψης ενός αξιόπιστου κέντρου και φιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων -που κανονικά θα ισορροπούσαν όσους ανήκουν στη δεξιά. Το πολιτικό κατεστημένο ήταν για χρόνια- με διακριτές εξαιρέσεις-ανίκανο να εδραιωθεί. Για αυτό και αν και η κοινωνία δεν τάσσεται κατά των προσφύγων ούτε είναι ξενοφοβική στην ολότητα της τόσο λιγοστεύουν και οι διέξοδοι για έκφραση πιο φιλελευθέρων αντιλήψεων ενώ ο εξτρεμισμός εμφανίζεται ως κυρίαρχος και παράλληλα το πολιτικό κατεστημένο υιοθετεί τη γλώσσα του. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος: συντηρητισμός και ξενοφοβία παρουσιάζονται ως φυσιολογικές και προφανείς καταστάσεις και έτσι ενισχύονται ολοένα.

Διοργάνωση της Αυτόνομης Ακαδημίας σε συνεργασία με το European Alternatives και την Krytyka Polityczna.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Jouilia Strauss & Florian Wolf για το “Critical Institution” από Krytyka Polityczna

Ο Σωτήρης Μπαχτσετζής είναι συγγραφέας, επιμελητής σύγχρονης τέχνης και εκπαιδευτικός. Διδάσκει ιστορία και θεωρία της τέχνης στην Αθήνα (ACG, ΕΑΠ) και στην Βασιλεία (FHNW). Έχει την συνεπιμέλεια του Artecitya. Οραματιζόμενοι την πόλη του μέλλοντος (Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, 2015-18). Δημοσιεύει άρθρα σε περιοδικά θεωρίας της τέχνης, π.χ. E-flux Journal και Afterimage.

Η Daphne Büllesbach εργάζεται για το European Alternatives στο Βερολίνο, ως ακτιβίστρια για μια μετα-εθνική Ευρωπαϊκή ριζοσπαστική δημοκρατία και οπτιμιστική πίστη της θέλησης ενάντια στον πεσιμισμό της διανόησης. Ήταν συνδιοργανώτρια και επιμελήτρια της πολιτιστική και πολιτικής εκδήλωσης Transeuropa Festival στο Βελιγράδι, τον Οκτώβριο του 2015 και εργάζεται για το επόμενο φεστιβάλ, που θα γίνει το φθινόπωρο του 2017 στην Ισπανία.

Ο Vasyl Cherepanyn είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Οπτικού Πολιτισμού (Κίεβο, Ουκρανία), διδάσκει στο Τμήμα Πολιτισμικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίεβο-Ακαδημία Mohyla, και είναι συντάκτης του περιοδικού Krytyka Polityczna (Πολιτική Κριτική, Ουκρανική έκδοση). Το Κέντρο Ερευνών Οπτικού Πολιτισμού (VCRC) ιδρύθηκε το 2008 ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ εικαστικών, ακτιβιστών και ακαδημαϊκών. Από την έναρξη του, το VCRC έχει οργανώσει πολυάριθμες συζητήσεις, ερευνητικά σεμινάρια, συνέδρια, εκθέσεις και δράσεις σε δημόσιους χώρους. Είναι μια αυτό-οργανωμένη πρωτοβουλία που στοχεύει να δημιουργήσει ένα παραγωγικό περιβάλλον για διάδραση μεταξύ στρατευμένης γνώσης, κριτικής τέχνης και βασικής πολιτικής. Στόχος του VCRC είναι να αντιδρά στις ανάγκες και στα προβλήματα του τοπικού πλαισίου μέσα από μια παγκόσμια απελευθερωτική προοπτική. Οι δράσεις του Κέντρου συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες που είτε αποσιωπώνται είτε διαστρεβλώνονται σε δημόσιες συζητήσεις, τόσο σε κατεστημένους όσο και σε επαγγελματικούς κύκλους.

Ο Jakub Dymek είναι δημοσιογράφος, συντάκτης και ειδικός σε θέματα πολιτικής, εργάζεται στο Krytyka Polityczna (Πολιτική Κριτική), στη Πολωνία, συγγράφει κυρίως με θέματα όπως διεθνείς σχέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα και τεχνολογία. Συνεργάζεται ως συντάκτης με το περιοδικό Dissent. Είναι υποψήφιος για το βραβείο Grand Press Prize το 2015 για την εργασία γύρω από τις μυστικές εγκαταστάσεις ανάκρισης της CIA.

Ο Igor Stokfiszewski είναι ακτιβιστής, ερευνητής, επιμελητής και καλλιτέχνης της κοινωνικής και της θεατρικής κοινότητας καθώς επίσης και της πολιτικά στρατευμένης τέχνης. Μέλος του Krytyka Polityczna (Πολιτική Κριτική), που λειτουργεί στην Πολωνία και την Ουκρανία. Συγγραφέας και συντάκτης μιας ποικιλίας βιβλίων σχετικά με τον πολιτισμό, τον ακτιβισμό και την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη.

Η Joulia Strauss (η πολιτική ακτιβίστρια σουπεργάτα σαμανική εικαστικός στην Αθήνα) υποστηρίζει μια συγχορδία εικαστικών μέσων, που αντηχεί σε ένα βαθύ δεσμό με τη φιλοσοφία, τεχνολογία και τον ακτιβισμό. Τα γλυπτά, οι πίνακές , οι επιτελέσεις, τα σχέδια και τα βίντεο της έχουν εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, Martin-Gropius-Bau στο Βερολίνο, Hudson Valley Center for Contemporary Art στη Νέα Υόρκη, Tirana Biennale, Stedelijk Museumστο Άμστερνταμ , Wolfsburger, Fraknfurter, Hamburger Kunstvereins, Fourth Moscow Biennale, Tate Modern, στο Λονδίνο, ZKM | Center for Art and Media στην Καρλσούη καθώς και πρόσφατα στη Kyiv Biennial. Σε συνεργασία με τον Peter Weibel και Friedrich Kittler †, Joulia Strauss προς το παρόν εργάζεται για το βιβλίο “Gods and Writing around the Mediterranean“, εκδόσεις Wilhelm Fink. Μαζί με τον Daniel Mützel έχει πρόσφατα συντάξει ένα ειδικό τεύχος ‘’Παγκόσμιος Ακτιβισμός’’ του περιοδικού Krytyka Polityczna.

facebook event