Εμφύλιος Πόλεμος, Μια Ξένη Χώρα.

13015339_10154136439412430_8940060061682503483_n

Εμφύλιος Πόλεμος, Μια Ξένη Χώρα.
θεατρική παράσταση από τους: ‘Αρης Λάσκος, Κίτυ Παϊταζόγλου, Ελεάνα Στραβοδήμου
Δευτέρα 18/04 | 20:30 – 21:45 | Ξενοδοχείον Μπάγκειον
Είσοδος Ελεύθερη
στο πλαίσιο της Σύναψης 2

Μία παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας που επιδιώκει την ανάδειξη μιας διαλεκτικής πάνω στο ερώτημα «Γιατί δεν μιλάμε για τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα». Τρεις ηθοποιοί από κοινού με μια ομάδα επιστημόνων από τα πεδία της Ιστορίας, της Μέσης Εκπαίδευσης, Δημοσιογραφίας και της Ψυχιατρικής, καθώς και ανθρώπων με βιωματική σύνδεση με τον Εμφύλιο, εκκινούν από τη διαπίστωση ότι το μάθημα της Ιστορίας του Εμφυλίου Πολέμου δεν διδάχτηκε ποτέ στα σχολεία, εδώ και 66 χρόνια.

Ψάχνοντας τις αιτίες αυτής της αποσιώπησης, διαπιστώνουν ότι η σιωπή αυτή είναι γενικότερη, τόσο στην κοινωνία, όσο και στις οικογένειες, στα άτομα τα ίδια. Τόσο στους σύγχρονους του Εμφυλίου, όσο και στις γενιές απογόνων τους. Τόσο στους νικητές, όσο και στους ηττημένους…

Από κοινού λοιπόν, αυτή η ετερόκλητη ομάδα, στήνει επί σκηνής μια υβριδική Σχολική Γιορτή μιας επετείου που δεν γιορτάστηκε ποτέ, για να ξορκίσει τη συγκεχυμένη εθνική μας ταυτότητα και την μελαγχολία του καιρού μας.
Τι θα γινόταν αν ξέραμε την ιστορία του Εμφυλίου; Μπορούν να αξιοποιηθούν οι τραγικές σελίδες της Ιστορίας, τα εθνικά μας τραύματα; Μια μαρτυρία μιας Φανταστικής Επετείου του Εμφυλίου πολέμου.

Σύλληψη, έρευνα, δραματουργία, σκηνοθεσία, ερμηνεία : Άρης Λάσκος, Κίτυ Παϊταζόγλου, Ελεάνα Στραβοδήμου
Συμμετέχουν (επί σκηνής, σε βίντεο ή ηχητικά) οι :
Βασιλική Σακκά, Νατάσα Μερκούρη, Δημήτρης Πλουμπίδης, Παύλος Κλαυδιανός, Γιώργος Κόκκινος, Ζωή Σίλλατ, Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, Νώντας και Αντώνης Μανδηλάς, Παναγιώτης Ξεροβασίλας, Μιχαέλα Σωτηριάδη, μαθητές Α+Β Λυκείου
Σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Βίντεο: Δημήτρης Αμπατζής, Μπάμπης Παπαδάκης, Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης