Σύναψη 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA παρουσίασε στη Σύναψη 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου. Η Σύναψη 2 είναι η δεύτερη φάση του διετούς προγράμματος της ΑΒ5to6 και αποτελείται από ένα νέο διεθνές συνέδριο, τη συνέχιση του πειράματος της συγκατοίκησης στο Μπάγκειον και, τέλος, τα εγκαίνια ενός νέου χώρου που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, έναντι της Βαρβακείου Αγοράς.

Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Νέο Rex του Εθνικού Θεάτρου (Πανεπιστημίου 48) και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μπάγκειον (Πλατεία Ομονοίας). Περισσότεροι από 35 διεθνείς θεωρητικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και πολιτιστικοί οργανισμοί επεξεργάζονται τρόπους συνεργασίας επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών από τη σκοπιά και με το βλέμμα του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι ένοικοι του Μπαγκείου, τοπικές ομάδες καλλιτεχνών και ανεξάρτητοι χώροι τέχνης, συνέχισαν την κατοίκηση του πρώην ξενοδοχείου. Σε ένα δεκαήμερο πυκνής και συνεχούς δράσης, οι συμμετέχοντες επιδίωξαν την πραγμάτωση ενός νέου θεσμικού μοντέλου.

Ο χώρος απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στην Μπιενάλε στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Athens Biennale 2015- 2017 OMONOIA με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως το 2017. Στεγάζει πληθώρα καλλιτεχνικών project, συζητήσεων και υπαίθριων προβολών και με αυτόν τον τρόπο συμβάλει καθοριστικά στην κατοίκηση της περιοχής από νέους ανθρώπους.