Μεταξύ 18 και 29 Νοεμβρίου 2015, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεδίπλωσε μέρος του προγράμματός της στο άδειο Μπάγκειον και στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, παρουσιάζοντας μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ

Στο Μπάγκειον, η Μπιενάλε της Αθήνα 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ενώνει τις δυνάμεις της με χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες καθώς και με κολεκτίβες, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας συνεχόμενης ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών.
Συμμετέχοντες: Dario Azzellini & Oliver Ressler, Αυτόνομη Ακαδημία, Campus Novel, Depression Era, ΙΣΕΤ, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Ζήσης Κοτιώνης και φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Playroom, State of Concept, UrbanDig Project, 3 137, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς
Ημέρες & Ώρες Επίσκεψης:
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, 12:00 – 21:00
Παρασκευή 20 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, 14:00 – 20:00 

DARIO AZZELLINI & OLIVER RESSLER
Σε μια διάρκεια δύο ετών, οι δημιουργοί του κινηματογραφικού πρότζεκτ Occupy, Resist, Produce καταγράφουν εργοστάσια στα οποία η διαχείριση έχει περάσει κάτω από τον έλεγχο των εργατών. Την τρέχουσα χρονική περίοδο ακολουθούν τους εντατικούς αγώνες για αυτοδιοικούμενο χώρο εργασίας της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), του Officine Zero στη Ρώμη (Ιταλία) και του Ri-Maflow στο Μιλάνο (Ιταλία).
Ο Dario Azzelini διδάσκει στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Johannes Kepler (Αυστρία). Είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Η συγγραφική και θεωρητική του έρευνα εστιάζει στα κοινωνικά κινήματα, στη συμμετοχική δημοκρατία, στην αυτοδιαχείριση χώρων, στο μεταναστευτικό και στον ρατσισμό στη Λατινική Αμερική.
O Oliver Ressler γεννήθηκε το 1970. Ζει και εργάζεται στη Βιέννη. Ως εικαστικός καλλιτέχνης δημιουργεί εγκαταστάσεις, πρότζεκτ σε δημόσιους χώρους και ταινίες που αφορούν στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στις μεθόδους αντίστασης και στις κοινωνικές εναλλακτικές.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Η Αυτόνομη Ακαδημία δημιουργήθηκε το 2015 από την εικαστικό Joulia Strauss και οργανώνεται ως ένα ανοιχτό, διαπολιτισμικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Στα πλαίσια της Μπιενάλε της Αθήνας, η Αυτόνομη Ακαδημία μετακομίζει τις δράσεις της στο ξενοδοχείο Μπάγκειον όπου και πραγματοποιεί διαλέξεις, συζητήσεις και δράσεις με ακτιβιστές και θεωρητικούς από την Αθήνα, το Κίεβο και την Καρλσρούη.
Παρασκευή 20 και Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00
Αυτόνομη Ακαδημία, Δράση εκτύπωσης φοιτητικών ταυτοτήτων
Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 17:00 – 20:00
Αυτόνομη Ακαδημία Χειμερινό Εξάμηνο
Molecular Aesthetics – from quantum states to discrete alien realities
Ομιλία και hands-on εργαστήριο από τον Yannick Oster, εικαστικό και φυσικό επιστήμονα από το BBV Institute of Applied Materials – Computational Materials Science (Καρλσρούη, Γερμανία)
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00
Αυτόνομη Ακαδημία Χειμερινό Εξάμηνο
Giving Time: Reinventing Arts Economy
Ομιλία από τον Σωτήριο Μπαχτσετζή, επιμελητή και θεωρητικό τέχνης

CAMPUS NOVEL
Η ομάδα Campus Novel δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 και αποτελείται από τους Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννη Δελαγραμμάτικα, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννη Σινιόρογλου και Γιάννη Χειμωνάκη. Πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο εικαστικό σχήμα που διερευνά την αρχαιολογία του σύγχρονου ως αναστοχαστική πρακτική απόδοσης νοήματος.
Το εναρκτήριο πρότζεκτ των Campus Novel στη Σύναψη 1, (I heard it) through the Grapevine, εστιάζει στο κρασί και στην παραγωγή του, ως προϊόν και διαδικασία που φέρει ένα πλήθος πολιτισμικών, ανθρωπολογικών, κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων (παραγωγή μικρής κλίμακας, ήπια οικονομία, εργασιακές συνθήκες, αστικός σχεδιασμός).
Τετάρτη 25 και Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, 17:00 – 20:00
(I heard it) through the Grapevine
Προσωρινό Eικαστικό Eργαστήριο: Σχεδιασμός / Branding / Γενεαλογίες
από τους Campus Novel
Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 14:00 – 20:00
(I heard it) through the Grapevine
Μονοήμερη εορταστική εκδήλωση από τους Campus Novel

DEPRESSION ERA
Η κολεκτίβα Depression Era ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να αρθρώσει έναν κοινό λόγο και να λάβει θέση απέναντι στους ακραίους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων ετών. Ξεκινάει ως συλλογικό πείραμα απεικονίζοντας φωτογραφικά την ελληνική πόλη και τις γύρω περιοχές, τις ιδιωτικές ζωές των παριών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος, την εμφάνιση των κοινών (commons) καθώς και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, στοχεύοντας να σχολιάσει τον κοινωνικό, οικονομικό και ιστορικό μετασχηματισμό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Τα μέλη της Depression Era μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον και οργανώνουν σειρές δράσεων σύμφωνα με τον πειραματικό τρόπο λειτουργίας τους, τόσο στο ίδιο το κτίριο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.
Μέλη της Depression Era: Θεοφάνης Αβραάμ, Λουκάς Βασιλικός, Πάσκουα Βοργιά, Χρυσούλα Βούλγαρη, Ειρήνη Βουρλούμη, Γιώργος Γρυπαίος, Γιώργος Δρίβας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Χάρης Κακουλίδης, Κώστας Καψιάνης, Πάνος Κιάμος, Νικάνδρη Κουκουλιώτη, Τάσος Λάγγης, Πέτρος Μπαμπασίκας, Μαρία Μαυροπούλου, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Γιώργος Πρίνος, Δημήτρης Ραπακούσης, Γιώργος Σαλαμέ, Αγγελική Σβορώνου, Σπύρος Στάβερης, Όλγα Στεφάτου, Βαγγέλης Τάτσης, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης, Γιώργος Χαρίσης, Γιάννης Χατζηασλάνης, Ζωή Χατζηγιαννάκη 

ΙΣΕΤ
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ΙΣΕΤ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 από τα βασικά στελέχη της αίθουσας τέχνης Νέες Μορφές, με συνεργάτες συμβούλους ιστορικούς τέχνης και καλλιτέχνες. Σκοπός του ΙΣΕΤ είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της πορείας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα από το 1945 έως σήμερα.
Το ΙΣΕΤ παρουσιάζει στο Μπάγκειον αρχειακό υλικό από εικαστικά έργα και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Η Ομόνοια προσεγγίζεται χωροταξικά αλλά και ως ένας συμβολικός τόπος, με σκοπό τη δημιουργία ενός ζωντανού αρχείου που θα εμπλουτίζεται και θα μεταλλάσσεται διαρκώς.
Έρευνα, συλλογή και επιμέλεια αρχειακού υλικού από τον Πάνο Γιαννικόπουλο.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΚΑΡΓΑ
Με έδρα τους το Βερολίνο, η Κάργα και ο συνεργάτης της Pieter Grandry κινούνται ανάμεσα στους χώρους της αρχιτεκτονικής, της τέχνης στον δημόσιο χώρο, της περφόρμανς και των γραφικών τεχνών. Το πρότζεκτ Market For Immaterial Value εκφράζει το ενδιαφέρον τους για τη βιωσιμότητα, την οικονομία, τα κοινά (commons) και τη διαχείριση των πόρων. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Μπάγκειον μια συλλογική διάλεξη-περφόρμανς, η οποία θα εστιάσει στην έννοια της αξίας και θα προσπαθήσει να παράγει πρακτικά συμπεράσματα μέσα από μία σειρά προκαθορισμένων διαλογικών ασκήσεων.
Πέμπτη 19  και Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00
    Market for Immaterial Value (στα αγγλικά)
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00
    Market for Immaterial Value (στα ελληνικά)
Συμμετοχική διάλεξη-περφόρμανς από τη Βαλεντίνα Κάργα
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

ΦΑΝΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
Ο Φάνης Καφαντάρης έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και πολεοδομικές μελέτες για την πόλη της Αθήνας, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εικαστικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις μεταλλαγές του κτισμένου και στις μετατοπίσεις της καθημερινής εμπειρίας στην πόλη, με πεδίο έρευνας τη μητροπολιτική Αθήνα. Από το 2014 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Ο Φάνης Καφαντάρης επιλέγει ένα δωμάτιο του Μπαγκείου ως τόπο συνάντησης αλλά και αφετηρίας της περιπατητικής δράσης που οργανώνει με κεντρικό άξονα την αστική τοπογραφία και τίτλο Speleo- / Σπήλαιο-. Το πρώτο στάδιο του Speleo καλεί το κοινό να αναγνωρίσει και να χαρτογραφήσει κενά κτίρια γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας. Η δράση εστιάζει στο κτισμένο αστικό τοπίο, που ορίζεται ως σχηματισμός διακλαδούμενων «σπηλαίων» με την υποχώρηση της ανθρώπινης παρουσίας.
    Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 16:00 – 18:00
Speleo– / Σπήλαιο-
Παρουσίαση και εισαγωγή στο ανοιχτό εργαστήριο ομαδικής περιήγησης για την καταγραφή κενών κτιρίων στην Ομόνοια από τον Φάνη Καφαντάρη
    Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, 15:00 – 18:00
Speleo– / Σπήλαιο-
Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: 1η ομαδική περιήγηση χαρτογράφησης
    Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 11:00 – 14:00
Speleo– / Σπήλαιο-
Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: 2η ομαδική περιήγηση χαρτογράφησης
     Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 11:00 – 14:00
Speleo– / Σπήλαιο-
Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: 3η ομαδική περιήγηση χαρτογράφησης
     Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00
Speleo– / Σπήλαιο-
Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: σύνοψη της ομαδικής χαρτογράφησης και ανοιχτή συζήτηση

ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΧΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο Ζήσης Κοτιώνης με μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έρχονται στο Μπάγκειο με τις Ταυτοποιήσεις, ένα ανοιχτό εργαστήριο ανθρωπολογικής μελέτης των επιτελέσεων των «περαστικών» και της διαδικασίας αναγνώρισης του «άλλου».
Το τριήμερο εργαστήριο προτίθεται να αναζητήσει τις διαδρομές του ανήκειν και τις ταυτοποιήσεις στην πόλη της Αθήνας. Μέσω διαφορετικών επαφών με τις αταυτοποίητες αστικές υποκειμενικότητες, μέσω της τεκμηρίωσης των λεγομένων τους, την ένδυση και τα πράγματά τους, το εργαστήριο έχει την πρόθεση να δημιουργήσει ένα οπτικό και ηχητικό αρχείο. Το περιεχόμενο του αρχείου θα διαμορφωθεί μέσα στον χώρο του εργαστηρίου στο Μπάγκειον. Την ίδια στιγμή, η επικοινωνία και η τεκμηρίωση θα λάβουν χώρα μέσα στο κέντρο της πόλης.
Το εργαστήριο επιβλέπουν ο Ζήσης Κοτιώνης και οι διδακτορικοί φοιτητές αρχιτεκτονικής Γιάννα Μπαρκούτα & Νίκος Πλατσάς, με τη συμμετοχή 25 φοιτητών.
Ο Ζήσης Κοτιώνης είναι διδάκτωρ αρχιτέκτων, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου, 14:00 – 20:00
Ταυτοποιήσεις
Τριήμερο εργαστήριο  των Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννας Μπαρκούτα, Νίκου Πλατσά και 25 φοιτητών του Τμ. Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

PLAYROOM
Το Playroom δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2010 οργανώνοντας παιδαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη και να εξοικειωθούν με αυτή. Η ομάδα αποτελείται από εικαστικούς, παιδαγωγούς και θεωρητικούς της τέχνης, αρχιτέκτονες, γραφίστες και performers. Το σημείο συνάντησης της Μπιενάλε με το Playroom είναι η επιθυμία για πειραματισμό, ενώ κοινός στόχος είναι η αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας με το κοινό και η ενεργοποίησή του μέσα από την τέχνη και τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.
Το Playroom επιδιώκει ένα πρόγραμμα ανοικτό, που συνδιαμορφώνεται με το κοινό, επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και προσφέρει έργο με διάρκεια.
Μέλη του PLAYROOM:
Κατερίνα Αδαμάρα, Ιωάννα Γουζέλη, Όλγα Ευαγγελίδου, Έλενα Ιωάννου, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Θάνος Κοσμίδης, Χρήστος Κούρτογλου, Στέφανος Λεβίδης, Αφροδίτη Μπιτζούνη, Αγγελική Μπόζου, Δήμητρα Πάνου, Ήρα Πλέσσα, Γιώργος Σκαραφίγκας, Κλαίρη Τζούφλα, Αλέξης Φιδετζής, Γιώργος Χανδρινός, Δάφνη Ψύχα
    Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 16:00 – 20:00
Ανοιχτό Συμμετοχικό Εργαστήριο από τους Playroom
    Κυριακή 29  Νοεμβρίου, 16:00 – 18:00
Παρουσίαση της ομάδας Playroom και κοινών δράσεων με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ”

STATE OF CONCEPT
Η State of Concept ιδρύθηκε το 2013 από την Ηλιάνα Φωκιανάκη ως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης με ετήσιο εικαστικό πρόγραμμα και στόχο να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη διεθνή σκηνή. Παράλληλα οργανώνει σεμινάρια, ομιλίες, προβολές καθώς και εργαστήρια για παιδιά.
Εκτός από το ετήσιο εκθεσιακό πρόγραμμά της, η State of Concept προσφέρει συμβουλευτικές συναντήσεις σε νέους εικαστικούς που είναι απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών και θέλουν καθοδήγηση για να αναπτύξουν τη δουλειά τους και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Η δραστηριότητα αυτή μεταφέρεται στο Μπάγκειον και είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη θέλει να συμβουλευτεί τη State of Concept σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, 17:30 – 19:30
Σάββατο 21 και Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 17:00 – 19:00
Συμβουλευτικές συναντήσεις για καλλιτέχνες από την Ηλιάνα Φωκιανάκη – State of Concept

UrbanDig PROJECT
Το UrbanDig Project ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», ξεκίνησε το 2005 από την ομάδα «όχι παίζουμε». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ανακαλύπτει ανυποψίαστες γωνιές και κτίρια της πόλης και δημιουργεί σύγχρονες παραστάσεις. Παραστάσεις που σκοπό έχουν να συστήσουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και τα φαντάσματα-σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος που πέρασαν από εκεί. Όχημα αυτής της ιδιότυπης ξενάγησης αποτελούν κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας. Σκοπός του UrbanDig Project, είναι η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του και η μετατροπή της ιστορίας σε πραγματική εμπειρία.
Η ομάδα Όχι Παίζουμε εξειδικεύεται στις site specific παραστάσεις συνδυάζοντας το χορό και το θέατρο. Το UrbanDig Project (2004) είναι ένα εξελισσόμενο έργο που αποτελείται από επεμβάσεις και παραγωγές στο χώρο, στην πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού τοπίου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Από το 2012 η ομάδα δημιουργεί παράλληλα μια πλατφόρμα συλλογικών δραστηριοτήτων με σκοπό την χαρτογράφηση του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου . Ο σκηνοθέτης θεάτρου και πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Σαχίνης και η χορογράφος, χορευτής, δραματουργός και δασκάλα γιόγκα, Ειρήνη Αλεξίου είναι οι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της εταιρείας
Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 14:00 – 20:00
UrbanDig Δωμάτιο Υποδοχής
Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00
UrbanDig Παρουσίασηπερφόρμανς

3 137
Το 3 137 ιδρύθηκε το 2012 από την Πάκυ Βλασσοπούλου, τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη και τον Κοσμά Νικολάου. Είναι ένα artist-run space, ένας χώρος εργασίας τριών καλλιτεχνών και παράλληλα χώρος πρόσκλησης άλλων δημιουργών.
Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για την ταυτότητα του χώρου γίνεται όλο και πιο έντονη, επαναπροσδιορίζεται συνεχώς και καταλήγει να είναι παραγωγικό εργαλείο και τμήμα του καλλιτεχνικού προγράμματος. Σε ένα δωμάτιο του Μπαγκείου δημιουργείται ένας παράλληλος χώρος γραφείου του 3 137 (3 137 Όφις / Ophis / Office), όπου, περιοδικά, θα παρουσιάζονται κάποιες από τις δράσεις του υπάρχοντος προγράμματός του, αλλά και δραστηριότητες που θα προκύψουν και θα πραγματοποιηθούν ειδικά για την νέα αυτή συνθήκη, όπως συζητήσεις για οικονομικά και δομικά μοντέλα με επαγγελματίες που έχουν αντίστοιχη εμπειρία, παρουσιάσεις ερευνητικού υλικού πάνω σε ζητήματα βιωσιμότητας, ομιλίες καλλιτεχνών που εμπλέκονται με την πρακτική τους ή μέσω συλλογικών πρωτοβουλιών σε παρόμοιες επιδιώξεις.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00   3 137 Όφις / Ophis / Office
Τα πλαίσια πραγματοποίησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ελλάδα
Συζήτηση με τη Μαρία-Λουίζα Ουρανού, δικηγόρο και υπεύθυνη εκδόσεων του κέντρου τέχνης Witte de With.
Τρίτη 24 και Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 14:00 – 16:00
3 137 Όφις / Ophis / Office, Ώρες εξυπηρέτησης

Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18
Ημέρες & Ώρες Επίσκεψης:
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, 12:00 – 21:00
Παρασκευή 20 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, 14:00 – 20:00

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» εξαπλώνεται στη γειτονιά μέσω συνεργασιών με πολιτιστικούς θεσμούς, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Εθνικό Θέατρο – Νέο Rex, Πανεπιστήμιου 48
«Mάγκντα Γκαίμπελς»  του Γιώργου Βέλτσου
Σκηνοθεσία: ‘Άντζελα Μπρούσκου
Περιγράφοντας τη «σκηνοθεσία» του θανάτου της οικογένειας Γκαίμπελς, το έργο του Γιώργου Βέλτσου, μιλάει γι’ αυτό που ο σύγχρονος πολιτισμός δεν μπόρεσε να απωθήσει: την ακαταμάχητη ανθρώπινη έπαρση, την ηδονή της βίας, τη ρητορική της κυριαρχίας και του μίσους, και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει το «ριζικό κακό», που κυριεύει το ανθρώπινο φαντασιακό και ανιχνεύεται μέσα στους ίδιους τους εαυτούς μας, χωρίς να γνωρίζει φυλές και έθνη.
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, 21:00*
* Η παράσταση θα παρουσιασθεί μετά τη λήξη του διεθνούς συνεδρίου Σύναψη 1 (09:00 – 20:00).
Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων μέσω των ταμείων του Εθνικού ΘεάτρουΝέου Rex
Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.
Ηλικίες Θεατών: Κατάλληλη από 18 ετών και άνω.
Πρώτη Παράσταση: 11/11/2015
Τελευταία Παράσταση: 10/01/2016
Ώρα Έναρξης: 21:00 (Τετ – Σαβ) ή 19:30 (Κυρ)
Τηλέφωνο ταμείου: 210.3301.881 – 210.3305.074, ομαδικές κρατήσεις: 210.5288.179

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1), Πανεπιστημίου 48
Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το Δίκαιο Του Νερού του Ανέστη Αζά
Με αφετηρία τον πνιγμό έντεκα ανθρώπων, τον Ιανουάριο του 2014, κοντά στο Φαρμακονήσι, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.
Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.
Η παράσταση είναι σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Πρώτη παράσταση: 14/11/2015
Τελευταία παράσταση: 22/11/2015
Τηλέφωνο ταμείου: 210.3301.881 – 210.330.5074, ομαδικές κρατήσεις: 210.5288.179

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1), Πανεπιστημίου 48
Στη  Μέση του Δρόμου του Πρόδρομου Τσινικόρη
Πόσο εύκολο είναι να χάσει κάποιος το σπίτι του και τί σημαίνει για όλους μας η λέξη «ευτυχία» στην Αθήνα του 2015;  Ποιες εμπειρίες θα είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να μοιραστεί όταν βρεθεί ενώπιος ενωπίω;
Μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση: 6
Σημείο εκκίνησης θεατών: Φουαγιέ Πειραματικής Σκηνής (-1), Θέατρο Rex
Ημέρες παραστάσεων: 19/11 & 20/11
Ώρες παραστάσεων: 17:00, 18:00, 19:00, 20:00
Οι παραπάνω τρεις παραστάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» και σηματοδοτούν ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών.

EXILE ROOM, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι
Με έδρα την Αθήνα, το Exile Room είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που εστιάζει στο ντοκιμαντέρ. Προσφέρει έμπνευση κι εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μέσα από προβολές, εργαστήρια, ομιλίες και άλλες δράσεις.
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015, 19:00 – 21:00
Art, Activism and Anthropology
Συζήτηση με τον Διευθυντή Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “OMONOIA“, Massimiliano Mollona
Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», θα παρουσιάσει τη θεωρητική του έρευνα ως κοινωνικού ανθρωπολόγου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

ΕΝΤΟΣ / ΕΚΤΟΣ, Μέγαρο Κωνσταντοπούλου, Πανεπιστημίου 44 (εντός στοάς)
Το Εντός/Εκτός [View In and Out], είναι ένα εν εξελίξει έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί και ανώτεροι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, παρουσιάζουν τα έργα τους διαδοχικά, σε ένα κενό κατάστημα, στο μέγαρο Κωνσταντοπούλου.
Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», το Εντός/Εκτός επιχειρεί μια συνολική παρουσίαση των δράσεών του, από την Άνοιξη του 2015 έως σήμερα.
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 29 Νοεμβρίου 2015
Ημέρες & ώρες επίσκεψης:
Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00, Σάββατο & Κυριακή 08:00 – 22:00

Εντός/Εκτός
από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (MoKE) της ΑΣΚΤ,
σε επιμέλεια Χάριτος Κανελλοπούλου
Τεκμηρίωση όψεων της πρώτης φάσης του πρότζεκτ (Μάρτιος-Οκτώβριος 2015) 

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Το Ρομάντσο, το πρώην κτήριο γραφείων – τυπογραφείων του ομώνυμου εντύπου, βρίσκεται στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από χώρους γραφείων νέων επιχειρήσεων του δημιουργικού τομέα και ένα πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο κοινό, με καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», το Ρομάντσο προτείνεται ως σημείο συνάντησης, ενώ θα φιλοξενήσει επίσης φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο CalArts από 20 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου, υπό την επίβλεψη της Τζένης Μαρκέτου.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, Χαλκοκονδύλη 35, Ομόνοια
Το Μπαγκλαντές είναι ένα υπόγειο στην οδό Χαλκοκονδύλη 35, πίσω από την Ομόνοια, που έχει ιδρυθεί από τους Κώστα Κουτσολέλο, Βασίλη Νούλα και Βάσω Καμαράτου. Αυτό  το πείραμα συνεργασίας – αυτοδιαχείρισης – δημιουργίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης γύρω από την περφόρμανς. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το Μπαγκλαντές φιλοξενεί την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα.
Στην Άκρη του Βατήρα από την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα
Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της.
Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό.
Είσοδος κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο τηλέφωνο 694.4686.991 – Προαιρετική η συνεισφορά.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, 21:15 

ΎΛΗ[matter]HYLE, Πειραιώς 1, Ομόνοια
Η Ύλη[matter]HYLE συστήθηκε το 2014. Υπάρχει στον φυσικό χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια (Πειραιώς 1, 2ος όροφος) και στον ψηφιακό χώρο, στους ιστότοπους hyle.gr και hyle.mobi.
Θα παρουσιάσει την έκθεση Η Εντροπία, Αλέξης Ακριθάκης & Κιθ Χάρινγκ, έναν φόρο τιμής στις ομοιότητες και στις διαφορές μέσα από τα έργα δύο καλλιτεχνών που εκπροσωπούν δύο γενιές, δύο ιδέες για τη δημόσια ζωή, την ιδιωτική ζωή και πώς, κανείς, να την πορευθεί.
Ώρες επίσκεψης:
19 & 20 Νοεμβρίου 2015, 13:00 – 19:00
25, 26 & 27 Νοεμβρίου 2015, 13:00 – 19:00
Η έκθεση διαρκεί έως 20/12.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το info@hyle.gr.
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, 20:00 – 23:00
ARTmattersTV
Πρώτη αναμετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού της ΎΛΗΣ

ΣΤΑΝΗ  ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ, Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
Η Στάνη αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γαλακτοπωλεία του κέντρου της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1949, ως οικογενειακή επιχείρηση, ενώ συνεχίζει έως και σήμερα να τελεί υπό οικογενειακή διαχείριση.
Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», παρουσιάζονται στη Στάνη ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (1888 – 1944), σημαντικού ποιητή της εποχής του Μεσοπολέμου. Εκτός από ποιήματα, έγραψε επίσης περισσότερα από εκατό πεζογραφήματα, πολλές δεκάδες διηγημάτων, καθώς και επιφυλλίδες, κριτικά και αισθητικά κείμενα.
Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη, Τάκη Σπετσιώτη (Μετέωρο και Σκιά, 1985, ταινία με θέμα τη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη). Τα ποιήματα θα «κοσμούν» τη Στάνη από 19 έως 29 Νοεμβρίου 2015.
Ώρες λειτουργίας: 06:00 – 23:00 (καθημερινά)
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, 15:00 – 16:00
Σάββατο, 21 και Σάββατο 28 & Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 11:00 – 12:00
Ο Τάκης Σπετσιώτης απαγγέλλει ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

BREAD & ROSES, Πανεπιστημίου 64
Το πρώτο συλλογικό εστιατόριο στην πλατεία Ομονοίας και ένα είδος εναλλακτικού καφενείου στο κέντρο της Αθήνας.
Θα αποτελέσει κέντρο εστίασης των συμμετεχόντων της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» και προτείνεται, επίσης, ως τόπος συνάντησης των φίλων της τέχνης γενικότερα.
Ώρες λειτουργίας: 13:00 – 22:00 (καθημερινά)