In case you cannot read this newsletter please press here
Για την αγγλική έκδοση του newsletter παρακαλώ πατήστε here

Τι είδαμε την Τρίτη Εβδομάδα της AGORA

Μια γεμάτη εβδομάδα που ξεκίνησε με το εργαστήριο της Τζένης Μαρκέτου Uncommon Commons Re (Projected) με καλεσμένους συνομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έκλεισε με τη μουσική των συγκροτημάτων του φεστιβάλ του Generation 2.0, ήταν η τρίτη εβδομάδα της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας. Εντυπωσιακή η προσέλευση του κοινού το Σάββατο όταν η Θεατρική Ομάδα Blitz παρουσίασε τον ΓΑΛΑΞΙΑ στη Σοφοκλέους ενώ παράλληλα στο Μηχανοστάσιο εξελισσόταν η τρίτη και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση του εργαστηρίου ΑΞΙΑ. Ουσιαστικές όσο και αποκαλυπτικές αποδείχτηκαν οι συμμετοχές των ομιλητών τόσο στη συζήτηση που πραγματοποίησε το Generation 2.0 όσο και στο πάνελ του ΚΥΚΛΟΥ της Κυριακής, με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο. Την ίδια μέρα οι ΡΟΜΒΟΣ πραγματοποίησαν την περφόρμανς τους σε συνεργασία με το Σωματείο Ρακοσυλλεκτών στην Κορεάτικη Αγορά της Ιεράς Οδού.

Liveblog
Όλα όσα προηγήθηκαν και ότι θα υποδεχτούμε στην 4η Μπιενάλε πλέον θα φιλοξενούνται στη νέα σελίδα LiveBlog στο website της AGORA. Η Ομάδα Καταγραφής της 4ης Μπιενάλε συγκεντρώνει εκεί εικόνες και ήχους από τις δράσεις της AGORA δημιουργώντας το ζωντανό ημερολόγιο της.

Το πρόγραμμα της τέταρτης εβδομάδας της AGORA:

Το λεπτομερές πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα του ημερολογίου μας.

Jenny Marketou

Γιάννα Ανδρεάδη

ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ
Συζήτηση

Το ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ είναι ένα φωτογραφικό πρότζεκτ της Γιάννας Ανδρεάδη ianna.online.fr με συλλογική συμμετοχή, ανοιχτό σε όλους, που επιχειρεί να δείξει μια ανέκδοτη ”οικία” και προσωπική όψη της Αθήνας. Το παράθυρο καθορίζει το κάδρο της φωτογραφίας / θέας σαν εικαστικό πλαίσιο. Η κάθε θέα γίνεται και είναι μέρος " έργου που αναδεικνύει / αξιοποιεί οποιαδήποτε καθημερινή άποψη. Το πρότζεκτ διαδίδεται μέσω της σελίδας ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ στο facebook.

Τρίτη , 22/10 , 17:30 – 18:30, Σοφοκλέους 8–10

blitz

Εύα Φωτιάδη, Νίκος Δούλος

Event as a Process, Cities in an Ongoing State of Emergency and the Artists’ Stance
Παρουσίαση/Συζήτηση

Δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων, καθώς και ποικίλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν αποτυπώσει τα ίχνη τους στον δημόσιο αστικό χώρο. Τα αποτυπώματα αυτά δεν είναι μόνο «στατικά» απομεινάρια, αλλά εντοπίζονται επίσης στις διαρκείς διαδικασίες εγκατάλειψης εμπορικών χώρων και κατοικιών, στην επαναδιεκδίκηση τους για άλλες χρήσεις, στην συνεχή ροή αναρτήσεων στο διαδίκτυο, στα φαινόμενα βίας και στην εφαρμογή μηχανισμών καταστολής. Η ενεργοποίηση τέτοιων διαδικασιών τροφοδοτεί μια συνεχή μετάβαση και εναλλαγή του αστικού τοπίου και της δημόσιας σφαίρας. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να διαπραγματευθούμε την πόλη ως χώρο αφηγηματικό, ως παράσταση και αναπαράσταση, καθώς και τα περιθώρια λειτουργίας του καλλιτέχνη ως δημόσιου διανοούμενου.

Tην παρουσίαση της πλατφόρμας επιμελούνται οι Εύα Φωτιάδη κι ο Νίκος Δούλος, με την συμμετoχή των: Σοφία Ντώνα Σοφία Ντώνα, Βασίλης Νούλας & FOUNDLAND

Μπορείτε να δείτε την πλατφόρμα στο website της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας: athensbiennale.org/event-as-process/

Τρίτη , 22/10, 19:00–20:30, Σοφοκλέους 8–10

value workshop
From the introduction of the Value Workshop in AGORA's machine room. | photo: Mariana Bisti

Amund Sjollie Sveen

Έχοντας ως βάση το πεδίο του αφηρημένου, ο επαγγελματίας περκασιονίστας και συνθέτης Amund Sjølie Sveen έχει μετατρέψει την καλλιτεχνική του πρακτική, τα τελευταία χρόνια, σε μια πολύ στερεή συζήτηση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων τόσο στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης όσο και στην πατρίδα του τη Νορβηγία.
Η περφόρμανς/διάλεξη The Norwegian Way (2010) είναι μια βουτιά στην εικόνα που έχει η Νορβηγία για τον εαυτό της, στο ζήτημα του πετρελαίου, στην ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας, αλλά και μια εξερεύνηση της δυνατότητας που έχει η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο.
Το πιο πρόσφατό του πρότζεκτ, Economic Theory for Dummies (2013), είναι μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την επιτακτική ανάγκη του να κατανοήσει την οικονομία, μια μικρή συμβολή στην απαίτηση του λαού να ανακτήσει την εξουσία από τους πολιτικούς και τους οικονομικούς ειδήμονες, που μεταμφιέζουν τις πολιτικές τους σε οικονομικού νόμους της φύσης.

Economic Theory for Dummies
περφόρμανς
Τετάρτη, 23/10, 19:00-20:00, Σοφοκλέους 8–10

Τhe Norwegian Way
περφόρμανς
Πέμπτη, 24/10, 19:30-21:00, Σοφοκλέους 8–10

Romvos
Matei Bejenaru

Matei Bejenaru

My Head, My Street...
περφόρμανς

Ο Matei Bejenaru είναι καλλιτέχνης και ιδρυτής της Περιφερειακής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης (1997-2008) στο Ιάσιο της Ρουμανίας, όπως επίσης και συνιδρυτής του Vector Association, ενός ιδρύματος σύγχρονης τέχνης το οποίο στηρίζει την αναδυόμενη τοπική καλλιτεχνική σκηνή. Με το εικαστικό του έργο, το οποίο βασίζεται σε ρεαλιστικές φωτογραφίες, βίντεο και περφόρμανς, ο Bejenaru αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει το εργατικό δυναμικό των μετακομμουνιστικών χωρών, καθώς και τις γοργά μεταβαλλόμενες νοοτροπίες και τον τρόπο ζωής αυτών των χωρών. Η περφόρμανς My head, my street… (2013) μας καλεί να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος σχετίζεται με τα γεγονότα εκείνα που δημιουργούν ιστορία σε περιόδους αβεβαιότητας και αναταραχής.

Παρασκευή, 25/10, 19:00–20:00, Σοφοκλέους 8–10

generation 2.0 festival
From the introduction of the Value Workshop in AGORA's machine room. | photo: Mariana Bisti

ΑΞΙΑ

Εργαστήριο

Εκπαίδευση + Αξία = Εργασία ↔ Αξία = Εκπαίδευση +Εργασία, συζήτηση, συζήτηση Ο Γρηγόρης Παπαζαφειρίου (εκπαιδευτικός, εικαστικός, William Morris College) θα μιλήσει με θέμα «Προσδιορίζων ή προσδιοριζομένος;» και η Νέλλη Ασκούνη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας των εκπαιδευτικών πρακτικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα «Αξιοκρατία και ισότητα στην εκπαίδευση».
H Γαλήνη Ηλιοπούλου (εργασιακή ψυχολόγος, συνιδρύτρια του δικτύου Women on Top) παρεμβαίνει με θέμα «Women on Top: Δίνοντας αξία στην εμπειρία».
Συμμετέχουν : η Στέλλα Κάσδαγλη (δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια, συνιδρύτρια του δικτύου Women on Top), η Κέλλυ Σώκου (mentor) και η Ασημένια Πέτση (mentoree).

Εικαστικό project Βρίσκεστε Εδώ από τη Μαριλένα Συνοδινού (αρχιτέκτονα-εικαστικό). Το project απευθύνει στους επισκέπτες το ερώτημα «ποιες είναι οι επιδεξιότητες και τα ταλέντα σας;», για να προχωρήσει σε «μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση, απόσταγμα οδηγών καριέρας, Ψ και ίντερνετ προπαγάνδας θα σας ξεκαθαρίσει πού βρίσκεστε και πού οδεύετε στη ζωή».

Δρώμενο Unforgiving Measurements από τις Εύα Μαραθάκη (εικαστικό) και Ηώ Χαβιαρά (εικαστικό). Το δρώμενο εστιάζει στη διαδικασία της αξιολόγησης μέσα από μια προσομοίωση αυτής της εμπειρίας. Ποια είναι τα κίνητρα για να συμμετάσχει κάποιος σε μια διαδικασία αξιολόγησης; Τι προσδοκά από αυτήν; Πόσο συχνά και με ποια κριτήρια αξιολογείται μια αξιολόγηση; Πώς αντιδρά ο αξιολογούμενος όταν έρθει αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης;

Συνδέονται και με ποιους τρόπους οι διάφορες εκφάνσεις της αξίας (οικονομική, ηθική, αισθητική κτλ.) μεταξύ τους; Βιώνεται η παρούσα συγκυρία ως «κρίση αξιών» σε όλα τα επίπεδα; Πώς επαναπροσδιορίζεται σήμερα στην «αγορά» η αξία της ζωής και των πραγμάτων; Στο εργαστήριο ΑΞΙΑ προτείνεται μια συνεργασία δίμηνης διάρκειας εικαστικών καλλιτεχνών, κοινωνικών επιστημόνων και θεωρητικών διαφόρων κατευθύνσεων, οι οποίοι, με κεντρική αναφορά την ανθρωπολογική προοπτική της «ανταλλαγής», θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν καλύτερα και να σχολιάσουν με διάφορους τρόπους την «αξία» όπως δημιουργείται και βιώνεται καθημερινά. Οι επισκέπτες της Μπιενάλε της Αθήνας 2013 καλούνται να συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συζητήσεις και συναντήσεις, όπως και στη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου από την ομάδα που επιμελείται το εργαστήριο και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου αναρτάται στη διεύθυνση valueab4.wordpress.com.
Συντονισμός: Ελπίδα Ρίκου (κοινωνική ανθρωπολογία / εικαστικές τέχνες).

Σάββατο 26/10, 17:00-20:00, 8-10 Σοφοκλέους (Μηχανοστάσιο)

Romvos

Pil & Galia Kollektiv

A Guide to Office Clerical Time Standards
περφόρμανς

Οι Pil και Galia Kollectiv είναι καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιμελητές εκθέσεων που δουλεύουν συνεργατικά. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, όπως επίσης και στη μεταφορντική συνθήκη εργασίας. Η δουλειά τους αντιμετωπίζει τις νεωτεριστικές ουτοπίες ως αποτυχίες, στις οποίες όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να διασωθούν.
Με το A Guide to Office Clerical Time Standards (2013) οι Kollectiv ερμηνεύουν ένα εταιρικό εγχειρίδιο του 1960 στο πλαίσιο μιας ζωντανής περφόρμανς. Το φυλλάδιο επικεντρώνεται στο χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση ασήμαντων διαδικασιών εργασίας σε ένα γραφείο, από την πλήρη απομάκρυνση των δακτύλων από τα πλήκτρα μιας γραφομηχανής μέχρι το άνοιγμα και κλείσιμο των συρταριών σε ένα φωριαμό.

Σάββατο, 25/10, 20:00–21:30, Σοφοκλέους 8–10

generation 2.0 festival
agora – kyklos

AGORA – ΚΥΚLΟΣ

Συνεργασία
Ομιλίες

Για την πραγματοποίηση του βασικού σκοπού της AGORA, ο κεντρικός χώρος της έκθεσης, το ισόγειο του πρώην Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, όπου παλαιότερα διεκπεραιώνονταν οι αγοραπωλησίες μετοχών, θα παραμείνει στο μεγαλύτερο του μέρος ελεύθερος από εκθέματα ώστε να μπορεί να αλλάζει λειτουργίες ανάλογα με τις απαιτήσεις. Εκεί, θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις όπως εργαστήρια, προβολές, συζητήσεις, περφόρμανς, ομιλίες, συνέδρια, συναυλίες κ.ά. που διαρκώς θα εναλλάσσονται.

Ο Κύκλος αποτελείται από μια σειρά από χαλαρά δομημένες και πλουραλιστικές προσεγγίσεις πάνω σε κρίσιμες προβληματικές που θα λαμβάνουν χώρα στην AGORA κάθε Κυριακή απόγευμα. Προσκεκλημένες στον Κύκλο, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα και που θα έχουν χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι; Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ, οι Συνεργασίες θα βρεθούν στο κέντρο της δεύτερης θεματικής ενότητας του Κύκλου.
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ, οι Συνεργασίες θα βρεθούν στο κέντρο της δεύτερης θεματικής ενότητας του Κύκλου.

Συμμετέχουν : Φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, Τράπεζα Χρόνου, Surfers4Life, Ο άλλος Άνθρωπος, Νομαδική Κουζίνα, Συνάλλοις, Ακαδημία Πλάτωνος.

Κυριακή , 27/10, 18:00-20:00 Σοφοκλέους 8–10

Το πρόγραμμα της τέταρτης εβδομάδας της AGORA διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 22/10

17:30 – 18:30 Γιάννα Ανδρεάδη, Αθήνα Θέα, συζήτηση, Σοφοκλέους 8–10
19:00 – 20:30 Έυα Φωτιάδη, Νίκος Δούλος, Event as a Process, Cities in an Ongoing State of Emergency and the Artists' Stance, συζήτηση, Σοφοκλέους 8–10

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10

19:00 – 20:00 Amund Sjollie Sveen, Economic Theory for Dummies, lecture performance, Σοφοκλέους 8–10

ΠΕΜΠΤΗ 24/10

19:00 – 21:00 Amund Sjollie Sveen, Τhe Norwegian Way, περφόρμανς, Σοφοκλέους 8–10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10

19:00 – 20:00 Matei Bejenaru, My Head, My Street..., περφόρμανς, Σοφοκλέους 8–10

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/10

17:00 – 20:00 Αξία Εργαστήριο: Εκπαίδευση + Αξία = Εργασία ↔ Αξία = Εκπαίδευση +Εργασία, συζήτηση, Βρίσκεστε Εδώ , εικαστικό project, Unforgiving Measurements, δρώμενο, Σοφοκλέους 8-10 (Μηχανοστάσιο)
20:00 – 21:30 Pil & Galia Kollektiv, A Guide to Office Clerical Time Standards, περφόρμανς, Σοφοκλέους 8-10

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/10

18:00–20:00 AGORA ΚΥΚΛΟΣ: Συνεργασίες, Σοφοκλέους 8-10

4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2013 AGORA

Κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10.
CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2
29 Σεπτεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2013

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της AGORA

Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10
CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2
Tuesday-Friday: 13.00 – 21.00
Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 22.00

ADMISSION

Το εισιτήριο της AGORA κοστίζει 8 ευρώ και θα ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια των δύο μηνών της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας και για όλες τις εκδηλώσεις της. Η AGORA διαθέτει εναλλακτικά εισιτήριο ημερήσιας επίσκεψης στα 5 ευρώ. Για φοιτητές, με την επίδειξη πάσο, μαθητές από 12 έως 18 ετών και για συμπολίτες μας άνω των 70 ετών ισχύει το μειωμένο εισιτήριο ημερήσιας επίσκεψης, με τιμή 3 ευρώ. Δωρεάν είσοδο στην ΑGORA , με επίδειξη του σχετικού εγγράφου, δικαιούνται οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι φοιτητές της ΑΣΚΤ, τα μέλη Ε.Ε.Τ.Ε., ICOM, AICA, IKT, οι συνοδοί Α.Μ.Ε.Α. και τα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Για φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ενότητα Press στην ιστοσελίδα της έκθεσηςιστοσελίδα της έκθεσης. Η ιστοσελίδα μας και οι σελίδες μας σε Facebook, Twitter,Instagram, Pinterest, Tumblr, YouTube, Vimeo θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο υλικό ώστε να έχετε πλήρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ΑΒ4.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Υπεύθυνη Τύπου: Κατερίνα Σταυρούλα
τηλ: 210 52 32 222, 210 52 32 224
Email: press@athensbiennial.org