For the english version of this newsletter please press here

“Now What?” AGORA Economic Conference
Οικονομικό Συνέδριο στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA
12 Οκτωβρίου, 17:00 – 21:00
Σοφοκλέους 8-10, Αθήνα

Η οικονομική κρίση επέφερε κρίση και στην επιστήμη των οικονομικών. Παλαιότερες θεωρίες και μοντέλα δεν έχουν πλέον κανένα αποτέλεσμα. Σήμερα οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να εφαρμόσουν πρωτοφανείς, ακόμα και δραστικές οικονομικές πολιτικές, οι οποίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σταθεροποίηση στην παγκόσμια οικονομία – ή μήπως όχι; Η στήριξη και η άσκηση επιρροής σε τέτοιες κινήσεις τακτικής συνιστούν μεταβολές στην οικονομική θεωρία και οδηγούν σε μια νέα προσπάθεια κατανόησης του τι προκαλεί την οικονομική κατάρρευση, με πιο περιορισμένη ωστόσο ομοφωνία σχετικά με το πως μπορεί η κοινωνία να ανακάμψει έπειτα από μια τέτοια κατάρρευση.

Αυτό το νέο σύστημα θεωριών σχετικά με τις “χρηματοοικονομικές τριβές”, τα “μακροπροληπτικά μέτρα” και τον “συστημικό κίνδυνο” επηρεάζει σήμερα σημαντικά τις Κεντρικές Τράπεζες. Θα μπορούσε κατά συνέπεια να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο συλλογικό οικονομικό μέλλον;

Σε αυτό το σημείο καμπής, η ΑGORA παίρνει αυτά τα οικονομικά ερωτήματα κυριολεκτικά: διοργανώνει ένα οικονομικό συνέδριο, με προσκεκλημένους ομιλητές οικονομολόγους διεθνούς κύρους, οι οποίοι θα μεταφέρουν και θα συζητήσουν την τρέχουσα οικονομική αντίληψη σχετικά με την «κρίση» και πιθανώς και τρόπους να πάμε μπροστά, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα της φετινής Μπιενάλε Και τώρα τι;. Η ημερομηνία του Συνεδρίου, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, συμπίπτει με την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, εδώ, ο τόπος διεξαγωγής δεν είναι η έδρα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά τουναντίον, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους, που αποτελούσε για δεκαετίες έδρα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο η φετινή Μπιενάλε της Αθήνας χρησιμοποιεί ως κύριο χώρο της.

Το συνέδριο καινοτομεί με πολλούς τρόπους: είναι το πρώτο που συγκεντρώνει γνωστούς οικονομολόγους στον χώρο του κόσμου της τέχνης, ενός κόσμου που έχει μεγάλη σχέση με τα οικονομικά και δεν βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, απομακρυσμένος από την επίδραση και τα αποτελέσματα της ευρύτερης πολιτικής συζήτησης. Η δεύτερη καινοτομία είναι ότι ενώ συνήθως αυτού του είδους τα συνέδρια είναι «κλειστά», το συγκεκριμένο είναι εντελώς ανοιχτό στο κοινό, το οποίο ενθαρρύνεται να συμμετέχει, συμβαδίζοντας έτσι με το συνολικό πνεύμα της AGORA, ως τόπου ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικού σκηνικού ζυμώσεων.

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κορυφώνεται, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας δεν μπορεί λοιπόν παρά να θέσει το ερώτημα Και τώρα τι; και στον κόσμο της οικονομίας.

Συμμετέχοντες


Paolo Manasse Καθηγητής Μακρο-Οικονομικών και Διεθνούς Οικονομικής Πλιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Vito Polito,λέκτορας οικονομικών στο University of Bath.
Professor Frances Ruane, Διευθύντρια του ESRI (Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), Ιρλανδία.
Heiner Flassbeck, Διευθυντής για Στρατηγικές Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και τέως επικεφαλής μακρο-οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
Deirdre McCloskey, DiΔιακεκριμένη Καθηγήτρια Οικονομικών, Ιστορίας, Αγγλικής γλώσσας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, και Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.
Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Nicholas Economides, (Stanford/NYU), διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός σε οικονομικά δικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο και κυβερνητική πολιτική. (σύνδεση με βίντεο)
Ηλίας Παπαϊωάννου,Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο London Business School. Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής/ Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική (CEPR) και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER).

Συντονίζει ο David Adler, οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας.

Η Μορφή του Συνεδρίου

Ο κάθε ομιλητής θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση (περίπου 20΄) και στη συνέχεια θα συζητήσει με το κοινό απαντώντας στα ερωτήματά του. Οι παρατηρήσεις των ομιλητών θα στηρίζονται στα δικά τους ερευνητικά ενδιαφέροντα και συνεπώς το περιεχόμενο θα είναι ουσιαστικό, σε αντίθεση με τα «δημοφιλή» οικονομικά. Τα θέματα των ομιλιών περιλαμβάνουν τις απαρχές της κρίσης στη ζώνη του Ευρώ, τη συνεχιζόμενη κρίση στα εργασιακά, συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της λιτότητας έναντι της δημοσιονομικής επέκτασης, καθώς και εμπειρίες και διδάγματα από άλλες πληττόμενες από την κρίση χώρες. Σήμερα στην Ελλάδα, όλα αυτά δεν είναι αφηρημένα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πρόγραμμα Συνεδρίου


Overview of the crisis
Paolo Manasse, Καθηγητής Μακρο-Οικονομικών και Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Ροές κεφαλαίων και κρίση
Vito Polito, University of Bath


Απόψεις / Εμπειρία άλλων χωρών:

Ιρλανδία
Καθηγήτρια Frances Ruane, Διευθύντρια του ESRI (Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), Ιρλανδία.

Γερμανία
Heiner Flassbeck, Heiner Flassbeck, Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικών Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Τέως επικεφαλής μακρο-οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ιντερλούδιο: Ποιο είναι το πρόβλημα με τα οικονομικά;

Deirdre McCloskey, Διακεκριμένη Καθηγήτρια Οικονομικών, Ιστορίας, Αγγλικής γλώσσας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο. Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Σουηδία. (σύνδεση με βίντεο)

Διάλλειμα

Ελλάδα (μέρος Ι)
Λουκάς Τσούκαλης Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Nicholas Economides, (Stanford/NYU) διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός για οικονομικά δικτύωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο και κυβερνητική πολιτική (σύνδεση με βίντεο).

Συμπεράσματα: Ελλάδα (μέρος II)
Ηλίας Παπαϊωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, London Business School. Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική (CEPR) και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER).


Συντονιστής: David Adler, οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας.

4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2013 AGORA

Κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10.
CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2
29 Σεπτεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2013

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της AGORA

Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10
CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2
Tuesday-Friday: 13.00 – 21.00
Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 22.00

Είσοδος

Το εισιτήριο διαρκείας της AGORA κοστίζει 8 ευρώ και θα ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια των δύο μηνών της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας και για όλες τις εκδηλώσεις της. Η AGORA διαθέτει εναλλακτικά εισιτήριο ημερήσιας επίσκεψης στα 5 ευρώ. Για φοιτητές, με την επίδειξη πάσο, μαθητές από 12 έως 18 ετών και για συμπολίτες μας άνω των 70 ετών ισχύει το μειωμένο εισιτήριο ημερήσιας επίσκεψης, με τιμή 3 ευρώ. Δωρεάν είσοδο στην ΑGORA , με επίδειξη του σχετικού εγγράφου, δικαιούνται οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι φοιτητές της ΑΣΚΤ, τα μέλη Ε.Ε.Τ.Ε., ICOM, AICA, IKT, οι συνοδοί Α.Μ.Ε.Α. και τα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Για φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ενότητα Press στην ιστοσελίδα της έκθεσηςιστοσελίδα της έκθεσης. Η ιστοσελίδα μας και οι σελίδες μας σε Facebook, Twitter,Instagram, Pinterest, Tumblr, YouTube, Vimeo θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο υλικό ώστε να έχετε πλήρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ΑΒ4.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Υπεύθυνη Τύπου: Κατερίνα Σταυρούλα
τηλ: 210 52 32 222, 210 52 32 224
Email: press@athensbiennial.org