Νοέ19. | 22:15

Cobra

16/11 09:00-10:00 | Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Μουσικής Ραδιουργίας

Το Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Μουσικής Ραδιουργίας εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την μουσική σύνθεση (game piece) Cobra , του John Zorn.

 

Ένα σύνολο μουσικών και ενός υποβολέα εμπλέκεται σε ένα «δημιουργικό παιχνίδι» αυτοσχεδιασμού, με κανόνες, κάρτες και χειρονομίες, του οποίου η ροη και εξέλιξη καθορίζεται κάθε στιγμή από τους συμμετέχοντες.

 

Παίζουν οι:
Γιώργος Στενός Φραντζιός, Γιώργος Σταυρίδης, Φωτεινή Διακάκη, Νικόλας Αναστασίου, Ματθαίος Κάρρας, Σπυρίδων Μήτσουλης, Νικολαΐδα Κρασάκη, Νίκος Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Αγγελάκης, Γιώργος Μιζήθρας, Ρεζάρτα Κρούγια.

Μέθοδος σύνθεσης, αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι, perfomance ή κοινωνικό πείραμα, το Cobra όπως και να περιγραφεί έχει βασικό χαρακτηριστικό του, πως η κάθε του εκτέλεση είναι μοναδική, ακόμα και από τους ίδιους ανθρώπους. Ένα σύστημα αυτοσχεδιασμού, ένα πριν απ” όλα παιχνίδι, που δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να εκφράζονται και να διαδρούν με ποικίλους τρόπους προκαλώντας αναπάντεχα αποτελέσματα.

 

Το Cobra δημιουργήθηκε στην Νέα Yόρκη το 1984. Έκτοτε έχει παιχτεί από πλήθος μουσικών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όντας το δημοφιλέστερο game piece του John Zorn.

 

Η εκτέλεση του κομματιού συμπίπτει με τα 60α γενεθλια του δημιουργού του (Σεπτέμβριος του 2013). John Zorn , μια εμβληματική μορφή της νεουορκέζικης avant-garde σκηνής, ένας έντονα επιδραστικός συνθέτης, ενορχηστρωτής, αυτοσχεδιαστης, που ξεχωρίζει για την ευχέρεια του να χειρίζεται περίτεχνα διαφορετικά μουσικά είδη. Η Νέα Υόρκη, τα γιορτάζει με ένα φεστιβάλ (Zorn@60) που διαπερνά το έργο του, με perfomances από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο του 2013 σε συνδιασμό με events σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

 

Το Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Μουσικής Ραδιουργίας , έχει ως αντικείμενο την οργάνωση τακτικών εργαστηριακών πειραμάτων και σποραδικών καλλιτεχνικών γεγονότων.