Οκτ3. | 18:11

Tradition and Family

Wed 2/10 | FYTA: Bianella

photo by @Yiannis Karabatsos

Με την ενότητα Tradition and Family τα ΦΥΤΑ ασχολήθηκαν με τις καταστροφικές επιρροές της αγίας οικογένειας και τις συνεπακόλουθες αγκυλώσεις της παράδοσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ Μάνης και Μανικιούρ, μία εθνογραφική καταγραφή εφιαλτικού παραλογισμού που έπιασε τα άκρα της ελληνικότητας αναδεικνύοντας την τερατώδη τους μορφή.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ηχητική stand up tragedy του Aris Powerboy, μια βουτιά στη διαχρονικά νοσοφόρο, κατηραμένη και θανάσιμη δυσλειτουργικότητα της ελληνικής οικογένειας, μέσα από τα κείμενα των τριών μεγάλων αρχαίων Ελλήνων τραγωδών.
Την σκυτάλη πήρε η Αλεξάνδρα Δημητρίου με το πρότζεκτ Μεταθεοδοσία: “Ο Μπαμπάς Ξέρει” στο οποίο παρουσίασε ένα τηλεφώνημα στον πατέρα της, στο οποίο η αλήθεια και η performance ενεπλάκησαν με απρόσμενα αποτελέσματα.
Η ενότητα έληξε με το Dresden Project, ένα κολάζ εικόνων και ήχων που παρουσίασε ο Άλκης Βλασσακάκης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ιστορία παιδιών από την Ελλάδα που μεγάλωσαν στην Ανατολική Γερμανία. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, περίπου χίλια παιδιά κομμουνιστών μεταφέρθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, χωρίς τη συνοδεία γονέων ή συγγενών. Η οδηγία που συνόδευε αυτή την κίνηση, ήταν τα παιδιά να μεγαλώσουν αποκλειστικά με την ελληνική κουλτούρα και να αποφυγεί κάθε προσπάθεια ένταξής τους στο νέο περιβάλλον, με σκοπό την επιστροφή τους στην Ελλάδα όταν θα υπάρχει και πάλι κομμουνιστική προοπτική.
Οι εικόνες έχουν ως πηγή ένα φιλμ super8 από το αρχείο της Georgia Dewetzi (1940 – 2011), μίας από αυτά τα παιδιά, η οποία κατέγραφε με κάμερα την καθημερινότητα αυτού που θεωρούσε μια “φυσιολογική” ζωή. Η προβολή πλαισιώθηκε από τα soundscapes της Dalot.