Δημήτρης Παπαϊωάννου & Ζάφος Ξαγοράρης
Chus Martínez
Cay Sophie Rabinowitz
Νάντια Αργυροπούλου
Diana Baldon
Χριστόφορος Μαρίνος
Καλλιτεχνικοί διευθυντές
XYZ
Σχεδιασμός έκθεσης
Ανδρέας Αγγελιδάκης
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης είναι αρχιτέκτονας (Bachelor of Architecture Sci-ARC, 1992; MSAAD Columbia University, Νέα Υόρκη, 1995). Η αρχιτεκτονική πρακτική του διατηρεί έναν πειραματικό χαρακτήρα, που εστιάζει στην έκταση του χάσματος μεταξύ ιδεών και κτηρίων, χρησιμοποιώντας συχνά τη σύγχρονη τέχνη ως πεδίο εξέτασης και τις νέες τεχνολογίες ως περιβάλλοντα σκέψης. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία και η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στα Centre d’art contemporain της Γκρενόμπλ, MU Foundation του Αϊντχόβεν, Fargfabriken της Στοκχόλμης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Sonar Festival της Βαρκελώνης, Μπιενάλε της Βενετίας 2000, Μπιενάλε του Σάο Πάολο 2002, Μπιενάλε Experimenta Design της Λισαβόνας, Netherlands Architecture Institute του Ρότερνταμ και αλλού. Η δουλειά του εμφανίζεται σε πολυάριθμα έντυπα, όπως τα L’Arca, Purple, Interview, Arkitekten, NewYork Times, Visionaire, Citizen K, Contemporary, Artforum, Metropolis M, Textfield, μεταξύ άλλων. Το 2008 ο εκδοτικός οίκος της Κορέας Damdi Architectural δημοσίευσε την πρώτη μονογραφία για το έργο του, με τον τίτλο Internet Suburbia. (www.angelidakis.com)
H Νάντια Αργυροπούλου είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων. Σπούδασε Ιστορία & Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Essex, Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1993 ως το 2001 διατέλεσε Διευθύντρια Πολιτιστικού Προγραμματισμού και Δημοσίων Σχέσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2003 ήταν υπεύθυνη Πολιτισμού και Εικόνας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΥΠΕΞ, Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας). Ήταν βοηθός επιμελήτρια της ελληνικής αποστολής στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005 και το 2007 και συνεργάστηκε με την 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007. Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με πλέον πρόσφατες τις εκθέσεις Ό,τι απομένει είναι μέλλον/ What remains is future (στα πλαίσια της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, 2006) και I Syghroni Elliniki Skini(στα πλαίσια της Art Athina, 2007). Έχει οργανώσει μεγάλο αριθμό πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, συνέδρια, οικολογικά προγράμματα κ.λπ.). Από το 2007 συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Γράφει σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κείμενα για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Η Diana Baldon είναι Ιταλίδα επιμελήτρια και συγγραφέας. Ζει και εργάζεται στη Βιέννη, όπου είναι συνεργάτης επιμελήτρια της έκθεσης AQuestion of Evidence, που θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο 2008 στο Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Creative Curating στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2002. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις διεθνώς, ανάμεσα στις οποίες οι Left Pop στην Μπιενάλε της Μόσχας 2007, Marietjca Potrc/Kyong Park στην Cubitt Gallery του Λονδίνου, After Effect στο Centre d’Art Neuchatel της Ελβετίας. Το 2007-08 ήταν Curator In Residence στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, όπου σχεδίασε το εκθεσιακό πρόγραμμα Demonstrationsraum και δίδαξε το σεμινάριο Curatorial Studies στο Τμήμα Θεωρίας της Τέχνης και Πολιτισμικών Σπουδών. Γράφει συχνά σε διεθνή περιοδικά τέχνης, ανάμεσα στα οποία τα Artforum International, Untitled, TemaCeleste και Exit. Κριτικά κείμενά της περιλαμβάνονται σε καταλόγους εκθέσεων και στα βιβλία Men in Black – Handbook of Curatorial Practice (Revolver Books, 2004); LAND, ART: A Cultural Ecology Handbook (Royal Society of Arts, 2006).
Ο Χριστόφορος Μαρίνος είναι συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων. Είναι ιδρυτής και συνεκδότης (με τον Θάνο Σταθόπουλο) του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης kaput (www.kaput.gr). Το 2005-06, εργάστηκε ως ιστορικός τέχνης/ερευνητής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις Πιθανότητες: Συνεντεύξεις με Νέους Έλληνες Καλλιτέχνες (futura, Αθήνα, 2006) και Meatspace: Art in a State of Emergency (www.meatspaceart.org). Από το 2002 γράφει σε περιοδικά τέχνης και καταλόγους εκθέσεων. Το 2006-07 είχε την επιμέλεια (με την Ξένια Καλπακτσόγλου) της στήλης των εικαστικών στο μηνιαίο περιοδικό Velvet. Είναι ο ανταποκριτής για την Αθήνα των περιοδικών Flash Art International και Modern Painters, και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Reading Group(http://readinggroupathens.blogspot.com).
Η Chus Martínez είναι επικεφαλής επιμελήτρια στο MACBA – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης. Διετέλεσε διευθύντρια του Frankfurter Kunstverein της Φρανκφούρτης, όπου σε συνεργασία με τους επιμελητές Katja Schroeder και Tobi Maier, συντονίζε το εκθεσιακό πρόγραμμα του ιδρύματος, όπως επίσης και ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας για καλλιτέχνες, συγγραφείς, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές, και διηύθυνε δυναμικές μορφές δημοσίων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς από συζητήσεις με καλλιτέχνες υπό τον γενικότερο τίτλο When Kittens Become Cats. Υπό τη διεύθυνσή της, το Frankfurter Kunstverein διοργανωσε ομαδικές εκθέσεις, παράλληλα με ατομικές, διερευνώντας έννοιες όπως η ‘κοινωνική φαντασία’ (Whenever it Starts it is the Right Time, Απρίλιος 2007 καιPensee Sauvage: on Freedom, Ιούνιος 2007). Από το 2002 ως το 2005 ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του Sala Rekalde στο Μπιλμπάο, όπου εστίασε σε παραγγελίες και παρουσιάσεις νέων έργων καλλιτεχνών όπως οι Sergio Prego, Sharon Lockhardt, Azucena Vietes και Mark Lewis. Το 2005 παρουσίασε μια μεγάλου μεγέθους ομαδική έκθεση με τίτλο The Invisible Insurrection of a Million Minds, σε συνεργασία με τους Lars Bang Larsen και Carles Guerra. Toν ίδιο χρόνο ήταν εθνική επίτροπος της κυπριακής συμμετοχής (Παναγιώτης Μιχαήλ και Κωνσταντία Σοφοκλέους) στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας. Διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές, όπως το Universidad Autonoma της Βαρκελώνης, το Royal College of Art του Λονδίνου, και το Bard College της Νέας Υόρκης, και γράφει συχνά σε εκδόσεις και περιοδικά.
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Εργάστηκε ως ζωγράφος, performer, δημιουργός comics, χορογράφος, σκηνοθέτης. Δημιούργησε την Ομάδα Εδάφους και όλες τις παραγωγές της. Συνέλαβε και σκηνοθέτησε τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Το 2006 δημιούργησε το έργο 2.
Η Cay Sophie Rabinowitz γεννήθηκε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια (ΗΠΑ) και ζει στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο. Το 1991, φοιτήτρια στο διδακτορικό πρόγραμμα Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο για να πραγματοποιήσει έρευνα, να συγγράψει και να επιμεληθεί εκθέσεις. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει ένα βιβλίο για την καλλιτεχνική σκηνή του Βερολίνου της δεκαετίας του 90, και έχει συγγράψει πολυάριθμες μονογραφίες, καταλόγους εκθέσεων και εκδόσεις για σύγχρονους καλλιτέχνες. Γράφει συχνά σε περιοδικά, όπως στα Art in America, Art Papers, Texte zur Kunst and Boiler, και στις εφημερίδες Financial Times και FrankfurterAllgemeine Zeitung. Από το 2001 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Parsons, the New School of Design. Από το 1999 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτρια της διεθνούς έκδοσης για τη σύγχρονη τέχνη Parkett, και ως πρόσφατα ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της foire σύγχρονης τέχνης της Βασιλείας Art Basel.
Ο Ζάφος Ξαγοράρης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα «Η Κατασκευή του Θαύματος και οι Τεχνικές της Έκπληξης στον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το καλλιτεχνικό του έργο αποτελείται από σειρές σχεδίων, δημόσιες ηχητικές εγκαταστάσεις και μηχανισμούς. Διδάσκει στην ΑΣΚΤ και έχει συνεπιμεληθεί την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2004. Πρόσφατες εκθέσεις του συμπεριλαμβάνουν: Distant Sounds (ηχητική εγκατάσταση), Manifesta 7, Ροβερέτο (2008); Transexperiences, ομαδική έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), 798 Art Space, Πεκίνο (2008); Ετεροτοπίες, 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (2007); Bienal Fin del Mundo, 1η Μπιενάλε του Τέλους του Κόσμου, Ουσουάια (2007); How to leave together, 27η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, Σάο Πάολο (2006); Τοπικοί Ενισχυτές, a.antonopoulou.art, Αθήνα (2006).
Οι XYZ είναι οι Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio και Αυγουστίνος Ζενάκος, η επιμελητική τριάδα που ίδρυσε τη Μπιενάλε της Αθήνας το 2005. Επιμελήθηκαν την 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 Destroy Athens.